De Fall Creators Update die volgende maand wordt uitgerold zit tjokvol met allerlei nieuwe functies: Het Wordflow toetsenbord (woorden globaal swipen in plaats van letter voor letter kiezen), bekend van de Windows Phone, eindelijk ook op tablets werkt is voor gebruikers van tablets handig.

Er zijn wat pogingen gedaan om ransomware geen kans te geven. In de praktijk zal dat vrees ik niet waterdicht blijken te zijn maar er vermoedelijk wel toe leiden dat de werking van legale programma's wordt verstoord.

Ik zag ook heel wat features waarvan ik me niet zo goed kan voorstellen dat er veel mensen om gevraagd hebben. Tot nu toe heb ik in iedere update een aanpassing gevonden die het werken met Windows juist minder prettig maakt. Zo'n aanpassing vrees ik eerlijk gezegd ook in de Fall Creators Update.

In de Creators Update was die aanpassing de weergave van schuifbalken. Bij vensters in het instellingenscherm of het startmenu met meer inhoud (verticaal) dan er in het venster past zie je nu geen schuifbalk meer maar een dunne streep. Het valt daarom niet meer op dat er een schuifbalk is; je moet er echt naar zoeken.

Zal wel 'design' zijn, een schuifbalk die je pas ziet als je van deze toevallig het streepje hebt gevonden en de muis in die richting beweegt. Soms kan het weghalen van de schuifbalk natuurlijk handig zijn, je hebt dan meer ruimte voor de overige scherminhoud. Maar bij de instellingenvensters is het helemaal overbodig: er is ruimte genoeg voor de tekst.

Aan de andere kant wordt een eerder toegevoegde ergernis soms ook opgelost. Het voor velen totaal overbodige Lock Screen, wat altijd een extra muisklik betekent tot je bij je inlogvenster bent (Microsoft, waarom is dat niet gewoon gecombineerd?) kon in de Anniversary versie opeens niet meer worden overgeslagen. In de Creators Edition is dat gelukkig opgelost, lezen we hier. Dat kan voor Windows Professional met de Group Policy Editor (gpedit)

Computer Configuration -> Administrative Templates -> Control Panel -> Personalization -> Do not display the lock screen

Zet deze policy op Enabled. Windows Home gebruikers kunnen dat alleen in het register regelen door het aanbrengen van een key (mapje) Personalization in HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Policies/Microsoft/Windows en daarin een 32 bit DWORD waarde toevoegen "NoLockScreen" en de waarde ervan op 1 te zetten.

Helaas staan tegenover zo'n opgeloste ergernis, ondanks een massief Feedback programma, tal van ergernissen die versie naar versie onveranderd blijven.

Er gaat steeds vaker iets fout

Er is veel voor te zeggen om updates niet meteen neer te zetten of zelfs tot het uiterste uit te stellen. Gelukkig kunnen de Windows 10 Professional en Enterprise gebruikers die de Creators Update hebben de komende "feature update", de "Fall Creators Update" dus, een heel jaar uitstellen. Home gebruikers kunnen dat niet al zullen de meeste gebruikers de update (lang) na 17-10 krijgen.

Ik stel updates van Microsoft producten lang uit, zie verderop in dit artikel hoe dat moet. Bij geen enkele softwaremaker levert een update namelijk zo vaak problemen op als bij Microsoft. Mijn FTP programma Filezilla is al tientallen keren met een update aangekomen. Deze kan ik uitstellen zolang ik wil maar de update duurt kort en in alle gevallen werkt Filezilla nog als voorheen.

Veel updates zijn veiligheidupdates. Ook van andere producten draai ik van tijd tot tijd updates en ik kan er bij geen enkele direct problemen herinneren. Zelfs bij onze eigen maatwerkprogramma's komt het maar af en toe voor dat een te snel afgeleverde wijziging een onverwacht gevolg heeft. We lossen dat gewoonlijk dezelfde dag op. Zo niet bij Microsoft. Zie hiervoor ook dit artikel

Nu hoor ik je al zeggen: een FTP programma is niet te vergelijken met een complex besturingssysteem. Afgezien van de vraag of de maker van het besturingssysteem dan niet in staat moet zijn, met alle expertise en veel meer programmeurs, om een redelijk probleem programma af te leveren: het probleem speelt niet alleen bij Windows.

Office 2016 updates

Onlangs besloot ik Office 2016 maar eens bij te werken. Dat was bijna negen maanden niet gebeurd. Eerst bekeek ik de features. Daar zat eigenlijk niets tussen wat ik interessant vond, maar ik moet er bij zeggen dat ik nog vrijwel niets ontdekt heb in Word of Excel 2016 wat ik handiger vind dan in Word en Excel 2003. Daar staat een heel lijstje van minpunten tegenover. Ik noem de veel lagere snelheid (vooral het opstarten), meer kliks voor veel gebruikte functies, zoals Opslaan Als, de zoekfunctie, minder bestandssoorten (zoals .dbf) waarin je een Excel spreadsheet kunt bewaren, geen off line help en nog wel meer.

Helaas kreeg ik van tijd tot tijd van iemand een .docx-bestand dat de converter van Word 2003 niet wenste te converteren dus ik moest wel Office 2016 neerzetten. Als het even kan gebruik ik Word of Excel 2003. Maar na de helemaal op de standaard manier uitvoeren van de update kwam deze mededeling toen ik OneNote wilde starten, een onderdeel van Office 2016 dat ik wel een heel goed en bruikbaar programma vind.


Ook de pictogrammen in het (Windows 10 startmenu) waren losgekoppeld van dat menu. Het advies was om bij Programma's en onderdelen de Office 2016 installatie te kiezen en Wijzigen te selecteren. Hiervoor kon ik kiezen uit Snel Herstellen en Online herstellen wat dan waarschijnlijk niet snel zou zijn. De snelle herstelling duurde een dikke minuut maar Office deed het weer. Totdat ik mijn Pc opnieuw opstartte: Zelfde probleem. Snelle herstellingen helpen maar heel even kennelijk. De online reparatie hielp wel. Dat bleek eigenlijk een complete herinstallatie te zijn (ik moest de product key weer invoeren).

Ook hier teken ik direct bij aan dat het merendeel van de Office updates natuurlijk gewoon goed verlopen. Maar hoeveel (tien)duizenden mensen komen dit probleem tegen? Je kunt het een beetje peilen door te gaan zoeken en dan zie je dat het bij de Windows Creator Update nog veel erger was.

Ondanks een leger van Insiders die pre-versies proberen en problemen melden en, mogen we hopen, een mannetje of vrouwtje ergens op de Microsoft testafdeling, was de eerste Creators Update zo slecht dat Microsoft publiekelijk vroeg, op 25-4, om de update nog even uit te stellen.

Creators Update ging ook mis

Na een maand of 2 dacht ik, ik ga toch maar eens updaten naar de Creators versie. Het leek waarachtig goed gegaan maar de dagen na de installatie bleek dat dit niet zo was. Zo had de zoekfunctie in de Verkenner het opgegeven. Volgens een melding had ik de Zoek service uitgeschakeld staan en dat was zo. Alleen was deze met geen mogelijkheid meer op te starten.

Dat schijnt iets met Cortana te maken te hebben. Deze "intelligente" assistent, in werkelijkheid vooral een programma om Microsoft van heel veel gebruikersgegevens op je Pc te voorzien in ruil voor een handjevol voorgeprogrammeerde aardigheidjes plus zelfs wat ingebouwde flauwe moppen, bleek in ieder geval in staat te zijn een echt redelijk nuttige (hoewel slecht uitgewerkte) feature van Windows om zeep te helpen.

Erger was dat een van Microsofts eigen apps, de Desktop App Converter, niet meer goed werkte. Ik was namelijk net bezig om mijn desktop programma PhotOrganize in de Store te krijgen, een poging van Microsoft om het aanbod daar kwantitatief en kwalitatief wat op te voeren.

Na enkele wijzigingen wilde ik een nieuwe versie afleveren aan de Microsoft engineer die mij de Desktop toegang moest verlenen tot de Store want die krijg je pas na een soort van ballotage. Een uiterst deskundig en behulpzaam iemand overigens en de gemelde goed gedocumenteerde problemen zette hem ook voor een raadsel. Hij ging zelfs zo ver om de .appx package, zeg maar de Windows Store installatie file, voor mij zelf te produceren. Dat lukte hem op zijn Creators versie wel en hij stelde voor mijn hele Pc van de grond af aan opnieuw te installeren.

Gelukkig bleek het terugdraaien van de update voor de verandering nu eens wel te werken en direct daarna kon ik weer zoeken in Verkenner en zelf .appx packages maken.

De Creators Update is maximaal tot 180 dagen na verschijning uit te stellen met Windows Professional en de Creators Fall Update voor wie al een Creators Update heeft 365 dagen. Dat doe je via Group Policies. Start hiervoor de editor gpedit op door (b.v. via Uitvoeren) gpedit.ms te starten en zoek

Computer Configuration -> Administrative Templates ->Windows Components ->Windows Update > ->Defer Windows Updates

Hierin staan 2 policies. Kies Select when Feature Updates are received. Zet deze op Enabled, Current branch for Business en 180 dagen (het maximum). Bij de Creators Fall Update is dat dus 365 dagen.


Via de Windows instellingen kan het ook worden geregeld:


Overigens besloot ik onlangs beide updates (weer) te installeren. Op mijn hoofd Pc lukte dat nu wel, vooralsnog zonder al te veel merkbare problemen. Maar bij een tablet laptop was dat niet zo eenvoudig.

De Creators update op een laptop

Deze foutmelding was het resultaat van een langdurige updatesessie naar de Windows Creators editie:


Microsoft adviseert de Windows update probleemoplosser. Dit programma gaat voortvarend aan de slag en dit is het resultaat:


Dat klinkt goed! Er is van alles opgelost. Niet dus. Ongeveer 2 uur na het opnieuw starten van de updates krijg ik weer precies hetzelfde probleem als hierboven. Ergerlijk is dat er altijd iets van Probeer het later nog eens bijstaat. Want in 99% van de gevallen werkt het "later" ook niet, als je niets gedaan hebt. Ik had overigens eerder al Windows10Upgrade28085.exe gedraaid met hetzelfde resultaat.

Een andere variant is om de MediaCreation tool een installatiemedium te laten maken, zoals een DVD of USB disk (let op: de overige inhoud wordt dan gewist dus kies heel zorgvuldig de juiste USB disk en niet bijvoorbeeld SD kaart die je als extra schijf in een tablet laptop hebt toegevoegd).

Je kunt met de setup.exe die op die schijf wordt gemaakt een "schaduwupdate" draaien. Als je de mediadisk op D: hebt staan doe je dat door het intypen van:

d:\Setup /Compat ScanOnly

De installatie van je Windows Upgrade lijkt dan te starten maar op het laatste moment stopt de installatie. Wel heb je een logfile, C:\Windows\Logs\MoSetup\BlueBox.log. Ik vond hier 4 soorten foutmeldingen, zoals wWinMain: Error = 0xC1900210 en zocht de betekenis op.

Helaas stonden 2 van de 4 foutmeldingen daar niet gedocumenteerd en hielpen de oorzaken/oplossingen van de andere 2 niet om alsnog een Windows Creators Update binnen te krijgen. In 2 verschillende posts op Microsofts probleemoplosforum reageerden wel zogenaamde Microsoft moderators maar hun antwoord was onbruikbaar en op de vraag waar ik dan wel de betekenis van de gelogde foutmeldingen kon vinden bleef het oorverdovend stil.

Er werken duizenden programmeurs aan Windows maar niemand kan vertellen waarom een update mislukt, want de ooit geprogrammeerde foutmeldingen zijn niet gedocumenteerd. En Microsoft werkt hard aan nieuwe features die in de toekomst nog veel meer problemen gaan geven omdat er geen tijd is om ze te testen en te documenteren. Waarom Microsoft?

Nadat ik zo ongeveer alle oplossingen geprobeerd had heb ik voor die Pc maar voor een Clean install gekozen, waardoor ik alle programma's opnieuw moet installeren.

Liever een Windows Working Update

Op deze website vond ik een uitspraak van een ex programmeur van Microsoft:

"MS has some very talented programmers. They're not very common, but they exist. The problem is that the entire company is completely and totally focused on developing an absurd number of new features and products, giving them completely unrealistic deadlines, and then shipping software on those deadlines no matter how half-assed or buggy it is."

En ik ben bang dat dit waar is. We moeten met z'n allen het idee krijgen dat Windows 10 hot en modern is en dat er minstens 2 x per jaar een lange reeks van geweldige vernieuwingen verschijnt. Terwijl de meeste van ons eindelijk eens een Windows Working Edition zouden willen zien waarin voor (vrijwel) iedereen alles werkt en als er een keer iets niet goed werkt, een problem solver die het probleem ook echt oplost. Microsoft mag alle nieuwe features in die versie weglaten.

Als het niet in een half jaar kan, dan mag er van mij ook gerust een langere periode alleen maar een Windows 10 verschijnen met niets nieuws maar slechts verbeteringen in de werking en het oplossen van problemen.

Wat gaat er nog meer niet goed?

Tot slot nog enkele voorbeelden van wat er vaak fout gaat. Het is een willekeurige verzameling, niet iedereen zal al deze problemen hebben of (her)kennen, maar ik ben er vrijwel zeker van dat de meeste lezers een of meer van deze problemen zelf of uit de directe omgeving wel degelijk herkennen.

De update zelf

En dan bedoel ik niet het probleem als hierboven beschreven. Ook na een geslaagde update is er vaak werk aan de winkel. Zo moet je vaak bij alle bestandstypen opnieuw aangeven dat je écht niet het Microsoft programma wilt gebruiken, maar gewoon het programma dat je altijd al gebruikte.

Een programma als het Classic Shell menu, de ideale oplossing voor wie het Windows10 startmenu en het klassieke menu beiden wil gebruiken (of alleen het klassieke menu) hebben wij bij klanten in diverse gevallen opnieuw moeten installeren na een update. Vreemd genoeg gebeurt dat niet altijd; op mijn eigen Pc blijft het wel netjes staan. Windows 7 spellen, die in Windows 10 opnieuw kunnen worden geïnstalleerd worden routinematig verwijderd. Hinderlijk.

Probleemoplosser netwerkverbindingen

Het gebeurt regelmatig. Er lijkt geen enkele Wifi verbinding meer te zijn. Of er is wel een netwerkverbinding maar er staat bij Geen internet. Of zoiets. Ik had het laatst bij een Pc van iemand, waar ik de netwerkoplosser op los liet. Deze meldde dat het probleem niet kon worden opgelost maar na een reset was het probleem gelukkig toch opgelost. Een dag later installeerde ik op een oudere Pc de laatste Insiders Update. Waarna ik geen internet meer had. Deze keer hielp de probleemoplosser helemaal niets. Wat wel hielp was het in een Administrative prompt het volgende invoeren.

netsh int ip reset c:\rtemp\esetlog.txt

netsh winsock reset

(eventueel gevolgd door)

ipconfig /release

ipconfig /renew

ipconfig /flushdns

Ook dat zien we veel te vaak. Voor het verhelpen van problemen moet je de command prompt openen en een utility starten, vaak met een hele reeks paramaters erachter. Waarom, Microsoft, zit dat dan niet in de probleemoplosser? Of waarom is er niet veel vaker een nette GUI omheen gebouwd, ofwel een begrijpelijk venster waarin je de opties selecteert of aan en uitkiest? Windows is toch daarvoor toch juist gebouwd dacht ik? Het is in elk geval iets wat in discussies over concurrerende besturingssystemen steeds wordt aangehaald.

Microsoft is toch al niet sterk met het duidelijk weergeven van netwerk en verbinding statussen. Als ik met het opstarten van mijn Pc ook mijn router heb aangezet duurt het even voordat er een internetverbinding is. Je ziet in het vergrendelingsscherm dan ook een symbool dat je geen internet hebt. Alleen wordt dat niet meer aangepast, ook als de router al lang verbonden is. Of wat te denken van deze melding na het intypen van een onjuiste Wifi key:

Can't connect to this network

Waarom niet, wil ik dan weten? Uiteindelijk kwam ik er achter dat ik een teken gemist had. Het zal wel door mijn handschrift gekomen zijn want daarna typte ik, met het missende teken, nog een teken verkeerd. Nu kreeg ik:

The network security key isn't correct, Please try again

Waarom kreeg die melding even daarvoor niet, vraag ik me dan af?

Waarom Microsoft, wordt er niet beter aangegeven wat de fout veroorzaakt. Geef desnoods de interne melding van de compiler, daar kan je meer mee dan met onzinnige algemene foutcodes.

Verborgen vensters

Al heel lang merk ik in Windows 10 dat vensters die mij een vraag willen stellen (zogenaamde Dialoogvensters) ergens achter de vensters verschijnen waarin je werkt. Probeer maar eens een kopie te maken via Verkenner terwijl het bestand al bestaat. Je oog moet dan vallen op een knipperend pictogram op de taakbalk, zodat je op zoek gaat naar het venster waarin je bepaalt wat er met dat dubbele bestand moet gebeuren.


Waarom Microsoft, is het zo moeilijk om dat soort vensters even boven het venster waaruit het wordt aangeroepen te laten komen?

Rechten

Als je beheerder bent van een server is het logisch dat je verschillende gebruikers verschillende rechten geeft. Maar als je de enige gebruiker bent van een losse Pc komt het vaak voor dat je iets niet kunt afmaken omdat Windows je vertelt dat je geen rechten hebt in die map, zelfs als je een gebruiker met "Administrative rights" bent.

Soms is voldoende om eerst te bevestigen dat je Administrator bent maar soms lukt het gewoon niet om bijvoorbeeld de inhoud van een map te wissen. Bijvoorbeeld omdat de eigenaar van de map de "Trusted Installer" is. Wat moet je dan? We gaan eens in de Windows Verkenner kijken en klikken met de rechtermuistoets op de map waar we iets aan die rechten willen doen. We zien dan dit:


Daar begint het al. Waarom staan de properties Attributes op Read only? Geen enkel bestand in de map is alleen lezen gemaakt. Zelfs als er geen bestanden in een map staan is dit vakje altijd aangevinkt. En dat is al heel lang zo, update na update.

Nu dit vakje (aan of uit) geen invloed lijkt te hebben ga ik naar de tab Security en zie een aantal gebruikers en groepen staan (venster linksboven). Via Edit kan ik deze wijzigen en rechten aan- of uitvinken.

Als ik een andere gebruiker dan er staat rechten wil toekennen, vooral nuttig als je ditzelfde wel op een netwerkserver doet uiteraard, dan klik je op Add (venster rechtsboven). Je krijgt dan het venster linksonder waarin je een "object naam" moet invoeren. Invoeren? Jazeker, want al sinds zo'n beetje de eerste Windows versie kun je hier geen gebruikers uit een lijstje van bestaande gebruikers kiezen maar moet je van Microsoft gaan raden.

Je typt een letter of een paar letters in en klikt Check names (venster rechtsonder), waar wat resultaten van het intypen van de "a" staan. Behalve dat dit natuurlijk een idiote manier van groepen of gebruikers selecteren is hebben we nu dus 4 vensters open geklikt om deze handeling te verrichten. Microsoft, waarom wordt zo'n procedure niet eens aangepakt?

Gelukkig is een belangrijk deel van dit soort onzin te omzeilen met een product van derden, dat ook nog eens gratis is. Op het programma Take Ownership. Na installatie wordt het opgenomen in de Windows Verkenner en kun je met de rechtermuistoets aangeven dat je direct de eigenaar wilt worden van de map waarvan Windows vindt dat je er geen rechten in hebt.

Ik vroeg Microsoft om commentaar op het artikel. Een woordvoerder vond het voorbarig, omdat de Fall Creators Update nog niet uit was. Ik denk echter met zekerheid te kunnen schrijven dat in iets minder dan een maand tijd geen van de beschreven ergernissen is opgelost; sommige dateren al van ruim voor Windows 10.

Eigenlijk ben ik nog maar net begonnen want ik kan nog veel meer toevoegen wat niet werkt zoals je verwacht, of hoopt. Misschien komt dat nog eens in een vervolgartikel. Maar het zou heel prettig zijn als dat artikel niet nodig is omdat na de Creators Fall Update Microsoft eindelijk kiest voor de Windows Working Update.