Ondanks de eerdere antitrustzaak met browserkeuzescherm, probeert Microsoft waar mogelijk de nieuwe Edge-browser te pushen, ten koste van rivalen als Chrome en Firefox. Als een gebruiker Windows 10 als upgrade installeert, dan wordt Edge de standaardbrowser. Alleen als van de Express Settings wordt afgeweken kunnen voorkeuren worden aangepast.

Edge wordt standaard

Maar dat niet alleen. Het instellen van een alternatieve browser als default tijdens de installatie wordt ook gefrustreerd in Windows 10, klaagt Mozilla-engineer Jared Wein. Normaal kan dit met één knop worden geregeld, maar Microsoft heeft de API daarvoor aangepast zodat dit niet meer werkt.

De macht van default

In plaats daarvan wordt de gebruiker doorverwezen naar de algemene instellingen, en krijgt daar een lijst met functies (zoals mail, browsing, kalender, kaarten) om de default app in te stellen. Dit leidt ertoe dat tijdens de installatie van Firefox nog maar 50 procent die browser instelt als default. En mogelijk uiteindelijk nog veel minder, aangezien Mozilla dit testte onder gebruikers van Nightly builds, experimentele versies voor developers.

Kortom, Mozilla maakt zich grote zorgen over zijn marktaandeel met de uitrol van Windows 10, blijkt ook uit een ander document.

Hierover is ongetwijfeld nog niet het laatste woord gezegd. Duidelijk is dat Microsoft met Edge een nieuw front opent in de browseroorlog en daarvoor Windows 10 in stelling brengt.

Lees onze uitgebreide analyse van Microsoft's nieuwe browser: Edge is radicale koerswijziging