Niemand kan bezwaar hebben tegen douceurtjes van een softwareleverancier, maar standaard door de strot geduwd is en blijft het een omstreden strategie. Dat leerde Apple vorig jaar met het gratis album van U2, maar dat weerhoudt Microsoft er niet van Candy Crush Saga te bundelen met het nieuwe vlaggenschip Windows 10. Ten minste, 'tijdens de lancering'.

Haat-liefdeverhouding

En daar blijft het niet bij, Microsoft rept van meerdere games van verschillende partners die zullen worden ingebakken in het besturingssysteem. Hoe diep is nog ongewis, maar vooralsnog gaan we er van uit dat gebruikers het in elk geval kunnen de-installeren.

Microsoft heeft een haat-liefdeverhouding met bloatware. Het staat kritisch maar machteloos tegenover pc-fabrikanten die Windows volproppen met crapware. Zelf kent het ook een lange en beruchte traditie met bundeling in Windows, maar dan vooral met eigen software. Dat leidde meermaals tot antitrustzaken.

De bekende versieparade

Naast het belangrijke Candy Crush Saga-nieuws maakte Microsoft ook bekend dat Windows 10, zoals elke eerdere Windows, in alle mogelijke smaken uitkomt. Minstens 7 versies, waaronder Home, Pro, Enterprise en...Mobile. Windows Mobile, kennen we dat niet ergens van?