Het is een probleem dat al langer speelt bij Microsoft. Toen Windows phone 8(.1) uitkwam had de softwaregigant ook al last van nep-apps. Na een grote opruimsessie in 2014 leek het wel weer mee te vallen. Microsoft beloofde toegevoegde apps strenger te controleren, maar blijkt deze belofte niet echt na te komen.

De mensen van Phonearena deden een kleine zoekopdracht naar een populaire game en kregen een scherm vol nep-resultaten te zien. Vele van de nep-apps zijn verkeerd gespeld of hebben een extra spatie of leesteken. Dit zou het voor Microsoft makkelijker moeten maken deze apps te verwijderen, maar dat doet het bedrijf helaas niet.

Microsoft heeft het zwaar te verduren op de mobiele markt. Niet alleen laten steeds meer ontwikkelaars Windows phone/mobile links liggen, ook het marktaandeel keldert.

Steve Ballmer

Daarnaast laat Steve Ballmer ook weer van zich horen. Hoewel hij niet meer actief betrokken is bij het bedrijf laat hij wel weten niet blij te zijn met de gang van zaken en dat Satya Nadella afwijkt van het pad dat was uitgestippeld toen Ballmer nog aan het roer stond. Ballmer wilde juist inzetten op compatibiliteit met Android-apps via project Astoria, terwijl Nadella liever inzet op universele apps.