De grote terughoudendheid om naar Windows 10 te migreren blijkt vaak gebaseerd te zijn op slechte ervaringen uit het verleden. Veel mensen denken onwillekeurig terug aan de migratie van Windows XP naar Windows 7 van enkele jaren geleden. Die migratie verliep niet altijd even soepel. "Tijdens die migratie was het inderdaad nodig om de applicaties grondig door te testen", vertelt Pieter Wigleven, Technology Solution Professional bij Microsoft. "Dat komt doordat er toen wezenlijke verschillen waren tussen Windows XP en Windows 7. Het duurde even voordat alles vlekkeloos werkte en dat heeft veel pijn gedaan."

Dat gevoel komt nu weer naar boven. Mensen zijn bang dat de migratie naar Windows 10 opnieuw moeizaam zal verlopen en dat je alles daarom intensief moet testen. "Dat gevoel is onterecht. Het gaat dit keer om een aanzienlijk eenvoudigere migratie. Dat komt omdat Windows 10 gebouwd is om maximale compatibiliteit te garanderen."

Windows 10 biedt maximale compatibiliteit

Waar Windows XP nog flink verschilde van opvolger Windows 7, hebben de veranderingen in Windows 8 en Windows 10 weinig raakvlakken met de applicaties. Dat maakt migreren alleen maar makkelijker. Daar komt nog bij dat veel bedrijven hun applicaties vrij recentelijk nog uitvoerig getest hebben bij de overgang van Windows XP naar Windows 7. Dankzij de compatibiliteit van Windows 10 is de kans dan ook bijzonder groot dat alles wat toen al getest is, ook nu probleemloos zal blijven werken en er veel minder testinspanning nodig is.

"De praktijk leert dat het scoringspercentage erg hoog is," vult Paul Huijbregts, Cloud Solution Architect bij Wortell aan. "Wil je liever concreet zien hoe goed dit in jouw situatie uitpakt? Doe dan gewoon een in place upgrade van een van je machines en kijk wat er gebeurt. Je zult verrast zijn van het feit dat er zo weinig applicaties problemen geven. Vergeet ook niet dat Windows 10 al sinds oktober 2014 wereldwijd intensief gebruikt wordt door eindgebruikers." Dus ook al voordat het besturingssysteem officieel released was. "Zelf zit ik al vanaf het begin bij het preview programma. Ik heb de hele evolutie meegemaakt en heb altijd prima mijn werk kunnen doen."

Van Windows 7 naar Windows 10

Veel applicaties zijn dus al getest bij de migratie van Windows 7 naar Windows 8, wat niet wegneemt dat er bedrijven zijn die liever rechtstreeks van Windows 7 naar Windows 10 upgraden. Verandert dat de zaak? Pieter Wigleven: "Vanuit technologisch oogpunt gezien levert een migratie van Windows 7 naar Windows 10 zelfs minder problemen op dan een migratie van Windows 7 naar Windows 8. Want Microsoft houdt in het besturingssysteem rekening met veelgebruikte applicaties om de compatibiliteit zo hoog mogelijk te houden. De ervaring leert dat slechts één op de honderd applicaties extra aandacht nodig heeft. Het gaat dus vooral om de uitzonderingen."

Aandacht voor de usual suspects

Natuurlijk zijn er bij een migratie altijd wel enkele applicaties die extra aandacht nodig hebben. Om wat voor applicaties gaat het dan vooral? Paul Huijbregts: "Het zijn de usual suspects. Denk aan beveiligingssoftware, maar ook applicaties waar bedrijven altijd al moeite mee hebben." Applicaties uit deze laatste categorie zijn precies de kandidaten om ook in deze migratieronde extra aandacht te geven. "Een nieuw besturingssysteem lost bestaande problemen met een applicatie natuurlijk niet voor je op. Kijk liever of er een structurele oplossing voor bestaat, dan ben je voor altijd van die probleemapplicaties verlost. Eventueel kun je een applicatie virtualiseren om problemen te omzeilen, maar dat is meer een noodoplossing."

Wat beveiligingssoftware van derden betreft, is het raadzaam om bij de leverancier advies in te winnen of het geschikt is voor Windows 10. Soms zitten bedrijven namelijk nog niet op het vereiste software-level. Pieter Wigleven: "Je moet dan eerst die software upgraden, voordat je een upgrade naar Windows 10 uitvoert." Gebruik je native software van Microsoft, dan werkt het gewoon meteen." Je kunt je ook afvragen of je nog wel beveiligingssoftware van derden nodig hebt. Er is de laatste jaren enorm veel in Windows Defender geïnvesteerd. Het is niet meer de anti-malware oplossing van jaren geleden en in combinatie met de overige beveiligingsmogelijkheden van Windows 10 kan het zich nu prima meten met software van anderen."

Testen via het ringenmodel

Ook kritieke business applicaties hebben extra aandacht nodig. Er is een aantal manieren waarop je dit kunt aanpakken. "Je kunt deze applicaties bijvoorbeeld eerst door de IT-helpdesk laten testen," licht Pieter Wigleven toe. "Zodra bewezen is dat alles stabiel draait, kun je ze naar een steeds grotere groep gebruiker doorrollen. Tot je uiteindelijk bij de business kritieke users bent aangekomen." Een andere aanpak is dat je applicaties groepeert door naar de onderliggende technologie te kijken. "Je hebt bijvoorbeeld een aantal applicaties geschreven in .Net of Java. Als je een aantal applicaties die van een bepaalde versie gebruik maken succesvol hebt getest, heb je meer zicht op wat andere applicaties zullen doen die gebruik maken van dezelfde technologie. Daarnaast weten veel organisatie na vorige migraties wel welke applicaties problemen kunnen geven, daar gaat uiteraard extra aandacht naartoe."

Isoleer de uitzonderingen

Een valkuil is dat een uitzonderlijke applicatie die door slechts een enkele medewerker wordt gebruikt de complete migratie voor de organisatie kan blokkeren. Omdat het idee leeft dat echt alles intensief getest moet worden, dus ook die ene plug-in die maar een enkeling gebruikt. "In dit soort uitzonderlijke gevallen kun je de machine van deze ene medewerker het beste met rust laten en niet upgraden. Of je gaat die applicatie bijvoorbeeld virtualiseren," licht Paul Huijbregts toe.

Maar je kunt de migratie ook aangrijpen om juist een modernere manier van werken aan je gebruikers te bieden. "Windows 10 is heel geschikt voor allerlei mobiliteitscenario's waarmee een modernere en efficiëntere manier van werken mogelijk is. Dus heb je medewerkers die vaak onderweg zijn? Begin daar dan mee en doe op die manier alvast ervaring op. Breid daarna het aantal Windows 10 installaties geleidelijk uit. Vaak zijn er in dergelijke scenario's weinig applicaties in gebruik, waardoor je snel, klein en makkelijk kunt beginnen. Zo kun je meteen aantonen dat Windows 10 meerwaarde heeft in de organisatie."