Microsoft denkt er nu echt uit te zijn na drie blogposts. De verwarring was groot (of zou het goochelen met informatie een gewiekste marketingcampagne zijn?) nadat beloftes in de berichtgeving over de gratis update opeens weer werden ingetrokken. De laatste berichtgeving uit Redmond: het testleger van Windows Insider houdt zijn gratis update, mits ze blijven testen na de release van de stabiele versie van Windows 10.

Die verschijnt dus op 29 juli aanstaande. Maar de proefkonijnen hoeven niet te rekenen op de stabiele versie. Zij blijven hun gebruikersdata doorgeven na die datum, dus inclusief toetsaanslagen, spraakinvoer en hoelang je welke apps gebruikt. Technical previews zijn er immers niet voor de doorsnee consument. Het gaat om testen.

Dit betekent dat wanneer je besluit Windows Insider te blijven, je doorlopend te maken krijgt met nieuwe builds. Onder de hierboven genoemde voorwaarden van het testprogramma. Kies je alsnog voor een opt-out uit na 29 juli? Dan ben je terug bij af en gelden de eerder bekend gemaakte regels: Windows 7 of 8.x-versie is gratis Windows 10, oudere versies betekent betalen.

Want, zoals Microsoft nog maar eens benadrukt: "Dit is geen manier om een licentie voor Windows XP of Windows Vista-systemen te verwerven."

Lees ook: Hulde aan de 'keylogger' in testversie Windows 10