Op sommige gebieden heeft Microsoft het goed voor elkaar. Neem cloudplatform Azure, een geweldige cloud. Met Windows heb je te maken met de mindere kant, bijvoorbeeld met het gerommel met het patchbeleid. Vorige maand werden op 15 van de 31 dagen patches vrijgegeven, ingetrokken of opnieuw uitgegeven.

Windows 10 zonder programma's

En dan heb je Windows 10 S. Windows 10 wat, hoor ik je denken? Ik neem het je het niet kwalijk als je het niet kent, maar Windows 10 S was Microsofts poging om marktaandeel terug te pakken van Google dat op stoom raakt met zijn Chromebooks. Maar die poging faalde jammerlijk.

Zo ziet Microsoft dat natuurlijk niet. Op de site van Windows 10 S wordt nog steeds vermeld hoe het is 'gestroomlijnd voor beveiliging en superieure prestaties' en meer van dat soort bla-bla. Ik noemde Windows 10 S toen het in mei verscheen crippleware. En daar heb ik gelijk in gekregen: het is een Windows-OS dat je 32- of 64-bit Windows-apps niet kan draaien, maar waar je specifiek Universal Windows Platform-applicaties voor nodig hebt.

Het is tekenend dat een recent overzicht van de 10 populairste UWP-programma's Dropbox, eBay en Facebook Messenger bevatten. Wat zeg je? Zijn dat niet simpelweg websites of webdiensten? Inderdaad, dat klopt. Als dit de populairste applicaties zijn, springen we dus blijkbaar al decennia verkeerd om met programma's.

Stapje terug

Iemand moet ergens wel Windows 10 S gebruiken. Het is immers het standaard-OS op de Microsoft Surface Laptop. Interessant is dat toen ik googelde op 'Windows 10 S Surface Laptop' de meeste hits gingen over het upgraden naar de 'echte' versie van Windows 10. Mijn favoriete kop was: "Surface Laptop is great, once you upgrade Windows 10 S". Dat zegt toch eigenlijk al genoeg.

En nu, nog geen jaar na de introductie ervan, trekt Microsoft zich voorzichtig terug met Windows 10 S. Volgens de draai die Microsoft eraan geeft was het ook nooit bedoeld als versie van Windows 10, maar als 'modus' binnen de Windows 10-serie. Als er iemand is die een van die modi gebruikt, zoals het mysterieuze Windows 10 S Home, laat het me dan even weten.

Modderfiguur

Er is een prima versie van Windows 10 voor je desktop of laptop: Windows 10. Windows 10 Pro om precies te zijn. Laten we ophouden met doen alsof, Microsoft. We snappen wat er aan de hand is. Wie zit er nou te wachten op een Windows-versie waar je alleen UWP-software op kunt draaien? Door te doen alsof dit geen flop was, sla je een modderfiguur.

Maar laat dit je er overigens niet van weerhouden een daadwerkelijk lichtgewicht, beveiligd en snel OS te gebruiken. Mensen die dit willen, kunnen beter kijken naar een Chromebook: het beste van wat Microsoft probeerde met Windows 10 S, maar dan zonder de verwarring.