Deze nieuwe distributie is gebaseerd op Ubuntu 16.04 LTS en maakt gebruik van dezelfde repositories. Petrovic heeft deze Distributie gebouwd om mensen die alleen Windows kennen makkelijker te laten switchen naar Linux. "We kennen allemaal wel iemand die wilde switchen naar Linux maar daar uiteindelijk niet in slaagde. Het systeem dat deze persoon probeerde, was te verschillend van wat die gewend was. Er waren te veel nieuwe dingen en de oude onderdelen stonden niet waar hij ze verwachtte," aldus Petrovic.

Lagere systeemeisen

Petrovic meldt verder dat het systeem is gebaseerd op Xubuntu (dat lagere systeemeisen heeft dan Windows 10) waardoor de kans groot is dat oudere computers, waarop Windows 10 niet (goed) werkt, wel overweg kunnen met ChaletOS.

Start Point

Een andere handige feature in dit systeem is de applicatie genaamd Start Point. Dit programma is gemaakt om nieuwkomers op weg te helpen en ze wegwijs te maken in ChaletOS (of Linux in het algemeen) Deze applicatie heeft videotutorials, artikelen en software-aanbevelingen aan boord.

In deze nieuwe versie is ook de Style Changer aangepakt. Deze applicatie maakt het mogelijk het uiterlijk van het systeem te wijzigen. "Style Changer is herschreven en alle templates zijn van de grond af opgebouwd," schrijft Petrovic. ChaletOS zorgt er in elk geval voor dan een van de, inmiddels al niet meer relevante, anti-Linux-argumenten nog minder relevant wordt.

Uiterlijk

Hoewel ChaletOS out-of-the-box al best veel op Windows 10 lijkt, kan je het geheel compleet maken door de officiële Windows 10-icon pack te installeren om het systeem als twee druppels water te laten lijken op Microsoft's besturingssysteem.

ChaletOS kan hier worden gedownload.