Het bestand zwerft inmiddels rond op verschillende fliesharing-netwerken zoals torrent en eDonkey. Officieel zou Microsoft de bèta begin januari aan geselecteerde testers geven, en later vrijgeven, maar via nog onbekende bron is de bètaversie van Windows 7 Ultimate, build 6.1.7000.0.081212-1400, op internet terecht gekomen.

De versie van Windows 7 bevat geen nieuwe functionaliteiten ten opzichte van eerder geteste builds, constateert Adrian Kingsley-Hughes van ZDNet.com, die de versie kortstondig testte. Mogelijk wacht Microsoft nog af en stopt op het laatst nog wat nieuwigheden in de definitieve RTM-versie.

Beter dan enige Windows bèta

De eerste indruk van Kingsley-Hughes is buitengewoon positief. "Deze bèta is beter van kwaliteit dan enige andere bèta van een Microsoft OS die ik onder handen heb gehad."

Het voornaamste bezwaar dat de blogger van ZDNet.com heeft is de nieuwe taakbalk, 'die teveel probeert te doen en zodoende gekunsteld en contra-intuïtief' overkomt.

Alhoewel de build nog niet aan een benchmark is onderworpen, constateert hij alvast dat de prestaties 'uitzonderlijk' zijn en het systeem snel en responsief is. Hij voorspelt dan ook dat, gezien de kwaliteit van deze code, de definitieve versie van Windows 7 al in juni of juli 2009 zal uitkomen. Tot nog toe leek eind 2009 het meest voor de hand liggende moment voor de release van de opvolger van Vista.