Volgens Craig Barth van Exo.performance.network (XPnet), dat real-time data verzamelt over computers van zo’n 21.000 aangesloten gebruikers, gebruikt 86 procent van de Windows 7 machines in het XPnet netwerk regelmatig zo’n 90 tot 95 procent van het beschikbare RAM-geheugen, waardoor het systeem langzamer wordt.

Meer geheugen

Die 86 procent is meer dan twee keer zo veel als het aantal XP-machines dat op dat ‘saturation’ punt belandt, zegt Barth. Volgens de laatste metingen komt maar 40 procent van de XP machines op dat punt.

Dat is des te opmerkelijker omdat de hoeveelheid RAM in systemen met Windows 7 gemiddeld 3,3 GB is, terwijl dat voor XP maar 1,7 GB bedraagt. “Machines met Windows 7 hebben twee keer zoveel geheugen”, zei Barth, “maar de cijfers laten zien hoe veel groter en complexer Windows 7 is dan XP.”

Overigens moest Barth toegeven dat uit de cijfers die XPnet verzamelt niet is op te maken of het geheugen wordt gebruikt door het besturingssysteem zelf, of door een grotere hoeveelheid applicaties. Dat moet nader onderzoek nog uitwijzen.

Processor en I/O

Geheugen is niet het enige punt waarop Windows 7 tegen de grenzen aan loopt, aldus Barth. Ook wat betreft processor workloads en I/O performance zit Windows 7 hoger dan XP. 85 procent van de Windows 7 machines draait met hoge I/O loads, terwijl dat geldt voor maar 36 procent van de XP machines. De processor workloads zitten dichter bij elkaar. Bij Windows 7 vormt dit een bottleneck voor 44 procent van de machines, voor XP 36 procent.

“Dat is zorgwekkend”, zegt Barth over de hardwarebronnenconsumptie van Windows 7. “Blijkbaar is Windows 7 niet de snelle versie van Vista die iedereen denkt dat het is.” Voorheen was het zo dat de hardware voorliep op het besturingssysteem. “Maar de nieuwe generatie hardware wordt nu al tot het uiterste gedreven door Windows 7”, zegt Barth. “Alles wat Intel geeft, neemt Microsoft weer weg.”

Wil je kijken wat jouw pc doet in vergelijking met andere machines, kan kun je je registreren bij XPnet.

Bron: Techworld