Voordat we bedolven worden onder hatemail waarin ons te verstaan wordt gegeven dat we Microsoftadepten zijn, willen we duidelijk stellen dat het maar een hypothetische vraag is. Het is geen mening, en zeker geen empirisch feit!

Maar hoe meet je zoiets eigenlijk? Het kiezen van het ‘beste’ besturingssysteem is net zoiets als het selecteren van de ‘beste’ religie. Ze hebben allemaal voor- en nadelen, en de uiteindelijke beslissing is helemaal subjectief. Wat de een als een feature beschouwt, is voor de ander namelijk een bug.

Tot nu toe is Windows 7 zeker goed ontvangen, maar laten we eens goed kijken naar een paar factoren die je zeker moet betrekken in de keuze van het beste besturingssysteem aller tijden.

Prijs

Prijs is zeker niet de enige factor als je op zoek bent naar het beste besturingssysteem. Maar het is zeker een factor van belang. Toch moet je goed uitkijken hoe je de prijs berekent. Windows 7 Home Premium Upgrade kost bijvoorbeeld 120 euro. Vergeleken met Snow Leopard, de upgrade voor Apple Mac OS X die maar 29 euro kost, is dat erg duur. Maar je moet ook rekening houden met de hardware waar zoiets op kan draaien. Die is voor Mac OS X twee of drie keer zo duur. En de apparaten die ermee samenwerken zijn over het algemeen ook duurder.

Linux is dan weer open source, wat betekent dat je een besturingssysteem als Ubuntu gratis kunt downloaden. Als je niet al een Linux-gebruiker bent, zijn er wel wat kosten verbonden aan het leren werken met het systeem, en je moet wat extra aandacht schenken aan nieuwe hardware en andere software om mee te werken. Maar toch lijkt me Ubuntu op dit punt de duidelijke winnaar.

Marktaandeel

Dit is misschien wel het meest breed geaccepteerde factor voor het bepalen van het beste besturingssysteem. Toch zijn er subjectieve manieren om het te meten. Wordt het marktaandeel bepaald door het aantal systemen dat met een bepaald besturingssysteem wordt verkocht? Veel gebruikers hebben een systeem met Vista aangeschaft, maar hebben er vervolgens XP op geïnstalleerd, of een variant van Linux. En wat te denken van het aantal virtuele machines die op een bepaald besturingssysteem draaien, of het aantal gebruikers met meerdere besturingssystemen?

Volgens netmarketshare.com heeft Windows XP 71,51 procent van de markt in handen, gevolgd door Vista met 18,62 procent. Tel je die bij elkaar op, dan heeft Windows 92,77 procent, gevolgd door Mac met 5,12. Linux staat op de derde plaats met bijna een procent. Dus als we op deze cijfers afgaan, dan is Windows hier een duidelijke winnaar. Windows XP, welteverstaan.

Kwetsbaarheid / stabiliteit

Misschien zijn prijs en marktaandeel wat al te arbitrair, want je kunt er tegenin brengen dat je krijgt waar je voor betaalt en dat gratis niet betekent dat het goed is. En dat de meeste bedrijven Windows XP-desktops met tienduizenden tegelijk uitrollen, wil niet zeggen dat XP het beste besturingssysteem is. Maar de stabiliteit kun je wel bepalen en je kunt kijken naar het aantal kwetsbaarheden en patches.

Daar kan ik weer twee argumenten tegenin brengen. Ten eerste kan het aantal patches nogal verschillen van het aantal kwetsbaarheden, en dus is dat misleidend. Op de maandelijkse Patch Tuesday van Microsoft gaat een update vaak meerdere kwetsbaarheden tegen. Zo gaat het ook bij Apple. Een paar updates voor Mac OS X patchen een groot aantal gaten in één keer.

Het andere bezwaar is dat je naar het grotere geheel moet kijken. Als Microsoft met patches komt, dan zitten daar patches bij voor Windows, Office software, Internet Explorer, Windows Media Player en andere software van Microsoft zoals SQL Server en Exchange. Een besturingssysteem als Ubuntu mag zich dan op de borst kloppen omdat het minder gaten heeft, maar die vlieger gaat alleen op als je enkel het besturingssysteem gebruikt. Zo niet, dan moet je er ook de gaten in de browser, media player, office software en al die andere programma’s bij optellen.

Op dit punt lijken de kemphanen aan te sturen op een gelijkspel.

Ondersteuning voor randapparatuur en software

We gaan er nog even op door dat het geheel de waarde bepaalt, niet alleen het besturingssysteem. Daarom kunnen we zeggen dat het aantal apparaten en softwareprogramma’s dat wordt ondersteund, mede bepaalt welk besturingssysteem het beste is. Een besturingssysteem staat niet op zichzelf, dus de mogelijkheid om er allerlei extra hardware aan te hangen en software op te installeren bepaalt in grote mate de gebruikerservaring.

Als we afgaan op wat er in de schappen van de Media Markt ligt en wat er te koop is in webwinkels, dan zou ik zeggen dat Windows de bovenliggende partij is in deze categorie. Maar welke versie van Windows hier wint zou wat meer onderzoek vereisen.

Levensduur

Elke leverancier kan om de drie jaar of zelfs twee keer in het jaar een geweldig nieuw besturingssysteem op de markt brengen om zo de aandacht op zich te vestigen. Maar dat nieuwe besturingssysteem moet vervolgens wel worden geïnstalleerd, of zelfs de de facto standaard worden op nieuwe hardware, waardoor het echt vaart krijgt in de markt. Dus als een ouder besturingssysteem nog steeds een groot marktaandeel heeft, zegt dat iets over hoe goed en gerespecteerd een besturingssysteem is.

Op dit moment gebruikt nog drie van de vier gebruikers Windows XP, dus op dit gebied is XP duidelijk de kampioen.

Het beste

Maar uiteindelijk zegt dit allemaal niet zo heel erg veel. Je zult zelf moeten bepalen wat het beste besturingssysteem is voor jou. Want bepalen welk besturingssysteem het beste is, is een kwestie van smaak. Onderzoeken en statistieken zijn wel nuttig, maar het belangrijkste is aan welke eisen een besturingssysteem voor jou moet voldoen.

Het is nog te vroeg om Windows 7 echt op de kaart te zetten in de categorieën die ik hierboven heb neergezet. Maar het zou me niets verbazen als het mettertijd inderdaad uit de bus komt als de beste Windows-versie aller tijden, of zelfs als het beste besturingssysteem.

Bron: Techworld