"Volgens de laatste planning moet het eind september of begin oktober gebeuren", zegt president Ray Chen van Compal Electronics tegen persbureau Bloomberg. Zijn bedrijf maakt laptops voor HP en Acer. Het uitbrengen van de opvolger van Vista in het derde kwartaal kan de pc-verkoop in het diepst van de recessie opkrikken, aldus Chen. Volgens hem daalt de laptopverkoop in 2009 met 5 miljoen naar 120 miljoen stuks ten opzichte van vorig jaar.

Microsoft weigert commentaar op de uitspraken van Chen. "Windows 7 zal beschikbaar zijn ongeveer drie jaar nadat we begonnen zijn met de verkoop van Vista", laat een woordvoerster van Microsoft weten.

Eerdere geruchten

Half januari waren er ook al berichten dat Windows 7 in de tweede helft van 2009 op de markt zou komen. Dat was toen gebaseerd op een uitgelekte planning die de website TG Daily ontvangen had. Die nieuwe releasedatum was opmerkelijk, aangezien men lange tijd dacht dat Windows 7, voorheen bekend onder de codenamen Blackcomb en Vienna, pas in 2010 zou uitkomen.

Bij de perspresentatie van Windows 7 begin januari, zeiden woordvoerders van Microsoft zich te willen houden aan de releasedatum in 2010. Dit om te voorkomen dat bedrijven niet klaar zijn om over te stappen op het nieuwe besturingssysteem. Door onduidelijkheid rond, en het vele verschuiven van de lancering van Vista, was het voor bedrijven vrijwel onmogelijk te anticiperen op een overstap. Dit wordt gezien als een van de redenen waarom de acceptatie van Vista door het bedrijfsleven is mislukt.