Zowel in augustus (1,18 procent) als in september (1,52 procent) had Windows 7 wereldwijd al een groter marktaandeel dan Linux, dat het in beide maanden met iets minder dan 1 procent marktaandeel moest doen. Dat blijkt uit cijfers van webmeter Net Applications.

Een eerste bètaversie van Windows 7 werd in januari 2009 verspreid. De release candidate volgde in mei, en en mocht gedownload worden tot 15 augustus. In de afgelopen maanden werd Windows 7 verspreid aan ontwikkelaars, ict-professionals en sommige zakelijke klanten. De retailversie van Windows 7 is vanaf 22 oktober beschikbaar.

Vista 'piekte' op 18,8 procent

Vista gaat de geschiedenis in als de Windows-editie die nooit aansloeg. Momenteel zit het op een marktaandeel van 18,8 procent en dat is dalend. Die 'piek' werd in augustus gehaald. Afgelopen maand daalde het aandeel Vista met 0,2 procent, een minieme verschuiving, maar wel tekenend voor een besturingssysteem dat nu zelfs door Microsoft wordt weggezet als "minder goed".

Microsofts acht jaar oude XP staat nog steeds fier bovenaan. Bijna 72 procent van de computers die in september contact maakte met het internet draaide XP, hoewel het percentage al 23 maanden op rij daalt.

De concurrenten van het dominante Windows zetten weinig zoden aan de dijk. Niet van Linux, ook niet van Apple, dat met alle OS X-versies tezamen momenteel iets meer dan 5 procent van de markt in handen heeft.

Browsers

Op browsergebied is Microsoft een stuk minder dominant, al staan de verschillende versies van IE wel op plek één, twee en drie. Opmerkelijk genoeg is het verouderde IE6 veruit marktleider met een aandeel van 24,42 procent, gevolg door versies 7 (19,39 procent) en 8 (16,84 procent) van Internet Explorer.

Mozilla is enige die in de buurt kan blijven. Firefox 3.5 heeft een aandeel van 12,65 procent, en versie 3.0 staat op 9,62 procent. Daarna volgt een gat tot Safari 4.0 (2,92 procent).

Bing zakt in

Vanochtend bleek overigens dat op het gebied van zoekmachines, waar Microsoft alles op alles zet om Google naar de kroon te steken, het bedrijf nog weinig in de melk te brokkelen heeft. Het marktaandeel van Bing is, een paar maanden na introductie, alweer ingezakt.