Die claim wordt echter tegengesproken door andere web-analisten. Zij beweren dat Windows 7 nog achter ligt op zijn veelgeplaagde voorganger. Zo stelt het eveneens Amerikaanse NetApplications dat het marktaandeel van Windows 7 afgelopen maand op 11,7 procent is uitgekomen. Daarmee zit die nieuwste Windows-versie nog 4 procent onder Vista. Ook het Ierse StatCounter meent dat Windows 7 nog steeds een flink percentage achterloopt op Vista.

Omslag in juni

De bewering van Janco is dus mogelijk wat prematuur zijn. De omslag is echter nabij. Als de door de andere analisten gesignaleerde groei doorzet, zal Windows 7 de weinig succesvolle voorganger Vista op zijn laatst in juni achter zich laten.

Volgens NetApplications zal Windows 7 eind 2010 wereldwijd op 24 procent van alle pc's draaien. Het marktaandeel van Vista zal dan beneden de 10 procent gezakt zijn.

XP blijft aan kop

Het bijna 9 jaar oude Windows XP blijft voorlopig onbetwist aan kop. De schattingen van de verschillende marktmeters over het marktaandeel schommelen tussen de 56 en 63,4 procent.

En hoewel XP volgens Microsoft inmiddels in het stadium van 'extended support' verkeert, zullen er tot april 2014 beveiligingsupdates worden uitgebracht. Daarmee is XP het langst ondersteunde besturingssysteem dat Microsoft ooit heeft geproduceerd.

Bron: Channelworld.