Windows 7 zal Windows XP wereldwijd pas in het derde kwartaal van 2012 passeren als grootste besturingssysteem. Dat blijkt uit berekeningen van Computerworld, op basis van gegevens van Net Applications. Opvallend genoeg is Windows 7 dus pas het grootste OS in de periode dat Windows 8 uitkomt.

Daling zet direct in

In het derde kwartaal van 2012 heeft Windows 7 een marktaandeel van 41 procent tegenover 38 procent voor Windows XP. Door de introductie van Windows 8 is die 41 procent ook direct het hoogste martkaandeel dat Windows 7 zal halen volgens Computerworld.

De zevende versie van Windows zal dus nooit een ruime meerderheid halen, zoals Windows XP tien jaar na de lancering nog wel heeft. Het OS uit 2011 is nu goed voor 52,4 procent marktaandeel.

Nooit meer zo machtig als XP

Hetzelfde gebeurde bij Windows Vista. Het geflopte besturingssysteem van Microsoft had in oktober 2009 haar recordmarktaandeel met ongeveer 19 procent. Door de introductie van Windows 7 en met name de nieuwe computers met dat OS verloor Vista sindsdien de helft van haar marktaandeel. De afgelopen maand was Vista nog goed voor 10 procent.

Als dit patroon doorzet zal een besturingssysteem nooit meer zo oppermachtig worden als Windows XP ooit was. Dat dit niet meer gebeurt komt met name doordat Microsoft de release cycle van Windows op drie jaar heeft vastgesteld. Tussen Windows XP en Vista zat vijf jaar. De tweede factor is het problematische Windows Vista zelf. Dit kan opnieuw voorkomen maar dan nog is de tijd tot een volgende Windows kleiner.

Windows 7 hier al het grootste

Windows XP was op haar top op 83,6% van alle computers wereldwijd geïnstalleerd. Dat was in november 2007 volgens de cijfers van Net Applications. Mogelijk lag het aandeel eerder nog hoger, er zijn namelijk geen oudere cijfers beschikbaar. Volgens de projectie van Computerworld zullen toekomstige versies van Windows wel in de buurt van de 50 procent komen, maar daar niet overheen gaan.

Hoewel Windows XP wereldwijd nog het grootste besturingssysteem is, heeft het OS uit 2001 in Nederland Windows 7 al voor moeten laten gaan. Volgens StatCounter heeft Windows XP hier nog slechts 32,33 procent marktaandeel. Windows 7 heeft een marktaandeel van 34,9 procent.