Volgens marktvorser Net Application daalde Windows 10 een tiende procentpunt vorige maand en kwam het totaal uit op 43,8 procent van alle Windows-pc's en 38,1 procent van alle pc's in totaal (waarbij dus ook macOS, Linux en Chrome OS worden meegenomen). Windows 7 verloor vijf tiende procentpunt en kwam uit op 44,7 procent van alle Windows-pc's en 38,9 procent van alle pc's in totaal.

Inhaalmoment in vergelijking met XP

Het gat tussen Windows 7 en Windows 10 is dus wel behoorlijk klein aan het worden en is nu minder dan één procentpunt. Het moment dat Windows 10 dan eindelijk zijn voorganger inhaalt zou volgens onze berekeningen (we houden dit maandelijks bij en zetten het uit in een grafiek) nog voordat 2018 voorbij is moeten gebeuren. Overigens zitten onze voorspellingen er wel eens naast: aanvankelijk hadden we het kantelpunt ingeschat voor november.

Bekijk de hele tijdlijn voor het komende jaar en daarna over het pensioen van het vermaarde OS in De definitieve planning voor het einde van Windows 7

Dat betekent dat het inhaalmoment van Windows 10 erg laat is. Zelfs voor het tijdens het pensioen nog veel gebruikte Windows XP was dat inhaalmoment dat Windows 7 groter werd dan zijn voorganger ruim twintig maanden voor het pensioen van het oude OS. Inmiddels hebben we nog zo'n dertien maanden te gaan voordat Windows 7 niet meer wordt ondersteund.

De berekening van Net Applications over de levenscyclus van Windows 7 ziet er niet zo positief uit voor Microsoft: volgens de analist komt W7 als het deze trend volgt uit op bijna 40 procent van alle Windows-pc's op 14 januari 2020, de dag dat de laatste patches voor het besturingssysteem uitrollen.

XP-plakker kleiner

Ook al zit Windows 10 dan op 53 procent, is dit geen fijn vooruitzicht, omdat het aantal gebruikers van een verouderde Windows-versie op het moment dat ondersteuning vervalt nog nooit zo hoog geweest zal zijn dan wanneer Windows 7 met pensioen gaat. Zelfs Windows XP, waar gebruikers lang op bleven plakken, zat op het moment dat de ondersteuning verviel op 29 procent van alle Windows-pc's.

Tenzij migratiesnelheid oppikt - nee, zelfs explodeert - gaan we veel gebruikers meemaken die het oude OS draaien na januari 2020 zonder de veiligheid van beveiligingsupdates. Microsoft heeft tijdelijke oplossingen voor bedrijven met het programma Extended Security Updates (ESU), de opvolger van Premium Assurance bij Windows XP met betaalde patches die per jaar duurder worden.

Langer patchen

ESU loopt drie jaar zodat bedrijven hun migratie naar Windows 10 kunnen voltooien. Bedrijven die niet willen betalen voor ESU moeten haast maken of het risico van ongepatchte besturingssystemen accepteren. Met de langzame migratie naar Windows 10 - in vergelijking met hoe het XP verging - moeten we het hebben over die aanbieding in het eerste jaar.

Van juli 2015 tot juli 2016 was het gratis voor gebruikers die Windows 7 of 8.1 Home of Professional draaiden om te upgraden naar Windows 10. Bedrijven die een Enterprise SKU kwamen niet in aanmerking voor de gratis upgrade.

Mislukte strategie?

De gratis upgrade zorgde voor versnelde migraties en Microsoft kon 350 miljoen apparaten met Windows 10 melden na slechts 11 maanden. Maar die vlugge start leverde niet genoeg momentum op. In de tijd daarop groeide Windows 10 minder hard. Als Microsoft de gratis upgrade aanbood om een uiteindelijke herhaling van de XPocalyps-toestanden te voorkomen, is die strategie mislukt.

Elders in de gegevens van Net Applications zien we dat het totale marktaandeel van Windows opnieuw een klein stukje terugloopt, voor de derde keer op een rij verliest Windows drie tiende van een procentpunt en staat het totaal op 87 procent. Maar de dominantie van Windows blijft enorm.

De concurrentie

Want pas veel verderop vinden we de nummer twee qua desktop-OS en dat is het besturingssysteem van Apple. De gecombineerde edities van macOS en OS X draait op 9,7 procent. Linux is vlak gebleven met 2,1 procent en Chrome OS bewoog eveneens niet en blijft staan op 0,3 procent.