In totaal brachten 1551 Webwereld-lezers, van onbekende representativiteit, de afgelopen dagen hun stem uit. Met een flinke marge won de nieuwste Windows-versie, die sinds oktober op de markt is. Eén derde van de stemmen (558) ging naar Windows 7, dat het geplaagde en impopulaire Vista moet doen vergeten. Vista won twee jaar op rij de flop van het jaar op Webwereld.

De reviews van Windows 7 zijn overwegend positief. Het meest negatieve geluid is eigenlijk dat het slechts een Service Pack is voor het geflopte Vista. Uit metingen blijkt dat veel meer Vista-gebruikers dan XP-gebruikers reeds zijn overgestapt op Windows 7. Hierbij speelt ook mee dat migreren vanaf Vista via een upgrade kan, vanaf XP is een schone installatie nodig.

Android succesvol

Met 15 procent van de stemmen eindigt het open source mobiele besturingssysteem Android van Google op de tweede plek. Android timmerde het afgelopen jaar flink aan de weg qua funtionaliteit en marktaandeel. Steeds meer fabrikanten omarmen het OS. Niet voor niets denken de meeste marktanalisten dat Android binnen afzienbare tijd Apple's iPhone en de smartphones van Nokia zal bedreigen.

Vlak achter Android komt een ander product van Google, de open source browser Chrome op de derde plek (13 procent van de stemmen). Met Chrome opende Google een nieuw en breed front in de browseroorlog. Het razendsnelle Chrome is binnen een jaar door Google naar de versie 3 getild. Alleen de Mac en Linux versies lieten op zich wachten, die zijn inmiddels wel in publieke bèta gegaan.

Geen goud voor cloud

Op de vierde plaats (9 procent) een eervolle vermelding voor het fenomeen cloud computing, de steeds vaker gebruikte methode om opslag, rekenkracht en applicaties extern bij cloud-aanbieders te draaien.

Vorig jaar wonnen netbooks het predicaat 'topper van het jaar'. Apple's iPhone werd tweede en Mozilla Firefox 3.0 derde. Inmiddels kunt u stemmen op de flop van 2009. die peiling staat open tot oudejaarsdag, donderdag 31 december.