De Release Candidate is de laatste testversie van Windows 7 en is tot vanavond 18.00 als publieke download beschikbaar. De RC biedt volledige functionaliteit, maar is nog niet even bugvrij als de onlangs uitgebrachte Release-to-Manufacturer (RTM), wat de uiteindelijke versie van Windows zal zijn. Deze versie is echter niet zomaar te verkrijgen, alleen IT-professionals en ontwikkelaars aangesloten bij Microsoft’s Technet hebben toegang tot de download.

Wel Engelse versie

De RC-versie van Windows 7 verloopt per 1 maart 2010. Vanaf die datum zal het systeem automatisch na twee uur gebruik zichzelf afsluiten. De echte exit ligt op 1 juni 2010. Het systeem zal vanaf deze datum eenvoudigweg weigeren op te starten. Vandaag is deze probeerversie nog verkrijgbaar. Niet in het Nederlands, maar wel in het Engels en in de smaken 32 en 64-bit.

Op 22 oktober komt Windows 7 officieel op de markt en ligt het in de winkel. Ook wordt het systeem vanaf die datum op nieuwe computers geïnstalleerd. Wie voor of na deze datum aan een kopie van Windows 7 komt zonder activatiecode, kan de software ook proberen. Net als bij Vista zullen alle versies 30 dagen zonder productactivatie kunnen doen, wat met een simpel trucje met 90 dagen kan worden worden verlengd.

Pesterijtjes

De functionaliteit van Windows 7 is zonder activatie ook volledig. Wel zal Microsoft de gebruiker gaan pesten naar verloop van tijd. Zo verschijnt op dag 27 een venster dat éénmaal per dag weggeklikt moet worden. Op dag 28 en 29 komt datzelfde venster iedere vier uur en op dag 30 verschijnt het zelfs elk uur.

Volgens het –rearm commando kan deze periode van 30 dagen tot drie keer toe opnieuw ingeschakeld worden. “Wanneer je dit elke keer na 30 dagen doet, heb je in totaal 120 dagen volledige functionaliteit”, zegt Woody Leonard van de nieuwsbrief Windows Secrets die het commando ook op de RTM-versie met succes getest heeft.

Microsoft staat het reactiveren van de 30 dagen oogluikend toe. Het verlengen van de verloopperiode is geen inbreuk op de licentieovereenkomst (EULA), zo heeft het bedrijf bevestigd.