Nog geen week geleden werd het besturingssysteem als ‘klaar’ bestempeld en verstuurd naar ontwikkelaars, partners en pc-makers als Dell, HP en Lenovo. Via de laatstgenoemde fabrikant is een hack mogelijk gemaakt. Met de hack is het mogelijk om het systeem voor onbepaalde tijd te activeren. Dit is opvallend gezien het feit dat pc-makers zelf nog niet de OEM-licenties voor Windows 7 hebben ontvangen. Die krijgen ze pas op 8 augustus.

Productsleutel gehackt

Afgelopen week bereikte Microsoft met Windows 7 haar zogenaamde RTM-milestone. Deze status betekent dat het software product ‘af’ is en via OEM(-licenties) aan computerfabrikanten verstrekt kan worden. Het is Chinese hackers nu gelukt om van de Windows 7 Ultimate DVD de OEM-SLP (System Locked Preinstallation) productsleutel op te vragen.

Wanneer het systeem daarna gekraakt wordt met een pre-activatie hack waarbij de ontfutselde productsleutel nodig is, ‘denkt’ het systeem van doen te hebben met een legitieme OEM-versie van het besturingssysteem. Voorwaarde is wel dat het om een merkcomputer zoals HP, Dell of Lenovo gaat. Zo niet, dan moet eerst nog een patch geïnstalleerd worden om de bios van de computer hierop aan te passen.

Vista-crack op dezelfde manier

Eigenlijk is er met deze crack voor Windows 7 niets nieuws onder de zon. Eerder wisten hackers op een vergelijkbare manier ook Windows Vista te kraken. Dit is niet vreemd, gezien Vista bij het activeren gebruikt maakt van hetzelfde OEM-certificaat waarmee uiteindelijk de WGA-validatie omzeild wordt. Deze WGA voor zorgt normaal gesproken voor activatie van een computer op een legale manier. De verschenen Chinese hack is alleen toepasbaar op de 32- en 64-bit Ultimate-versies van het nieuwe besturingssysteem.