Waarom? Omdat Microsoft de reputatie heeft dat het buggy software uitbrengt. Hoewel Windows 7 grondig is getest in echte omgevingen, leert de geschiedenis dat er toch altijd een paar flinke fouten opduiken in een nieuw besturingssysteem. Met vorige besturingssystemen werden deze fouten over het algemeen opgelost in de service packs. Windows Vista zit nu bijvoorbeeld op Service Pack 2, terwijl Windows XP aan zijn derde SP toe is. In het geval van Windows 7 heeft Microsoft gezegd dat het eerste service pack waarschijnlijk zo’n twaalf maanden na de introductie van het besturingssysteem komt. Dat duurt dus nog een jaar, tot oktober 2010.

Als je tevreden bent met Windows XP en wantrouwend staat tegenover Windows 7, dan lijkt wachten misschien een goed idee. Of je kunt natuurlijk toch upgraden, je ziet wel waar het schip strandt. Maar wat je ook doet, je moet je realiseren dat Windows service packs niet meer zijn wat ze vroeger waren.

Er is een tijd geweest waarin service packs de voornaamste manier waren voor Microsoft om fixes te leveren voor hun besturingssystemen. Maar dat is veranderd. Vandaag de dag geeft Microsoft het hele jaar door patches uit, terwijl service packs worden gebruikt om al die fixes te bundelen in een enkel stukje software. Met een service pack installeer je dus alle fixes in een keer die er tot dan toe zijn geweest. Daarnaast kunnen SP’s inderdaad ook nog nieuwe features en upgrades bevatten.

Gartner heeft erop aangedrongen dat bedrijven niet wachten met testen tot SP1. Dat deden ze onder andere omdat Windows XP al in de fase is aanbeland van ‘extended support’, die eindigt in 2014. Maar ik denk dat ze ook aandringen omdat ze zich realiseren dat Windows 7 goed is getest en dat Microsoft snel patches zal uitbrengen als dat nodig is. Tot slot zit er nog een andere reden achter. Windows 7 is niet zozeer een nieuw besturinssysteem, maar eerder SP 3 van Windows Vista.

Ik ben niet van plan om mijn eigen machines te upgraden vanaf Vista of te migreren vanuit XP. Maar de reden daarachter is vooral dat ik van plan ben om nieuwe hardware te kopen. Ik ben niet heel erg bang voor vreselijke bugs in Windows 7, dus ik ga zeker niet wachten op het eerste service pack voor ik het nieuwe besturingssysteem ga gebruiken.

Bron: Techworld