Misschien is het je al opgevallen. Als je Windows 7 even alleen laat, wordt er op de achtergrond van alles gestart. Het is geen virus of spyware op je pc die dit gedrag veroorzaakt, maar het is gepland onderhoud. Net als bij koffiezetapparaten die af en toe op zelfreinigingsmodus aan gaan, start Windows 7 allerlei processen om het systeem schoon te maken. Veel taken die je vroeger met de hand moest plannen en uitvoeren, zijn in Windows 7 geautomatiseerd, waaronder defragmenteren, Windows Defender, Windows Backup enzovoort. Al deze processen starten nu automatisch via de Task Scheduler van Windows 7.

Wanneer we verder kijken naar het voorbeeld defragmenteren zien we dat deze taak bijvoorbeeld iedere woensdag om 01.00 uur wordt gestart. Als om 01.00 uur de pc uitstaat, dan wordt de taak gestart bij de eerstvolgende mogelijkheid. Staat je pc in sluimerstand, dan wordt hij ‘wakker geschud‘ om het onderhoud uit te voeren.

Zelf configureren

Wil je zelf taken configureren in Windows 7, dan start je de Task Scheduler. De Task Scheduler kun je vinden in de Computer Management Console (compmgmt.msc).

De Task Scheduler kan in Windows 7 op andere manieren worden getriggerd. In oudere Windows-versies kon je een trigger alleen op tijd (bijvoorbeeld 01:00 uur iedere maandag van de week) en/of gebeurtenis (bijvoorbeeld: logon, logoff, on idle) instellen. In Windows 7 zijn hier een paar opties aan toegevoegd. Naast On a schedule, At log on, At startup, On idle heb je ook de mogelijkheid om de taak aan een Event (uit een logboek), At task creation/modification, On connection to user session, On disconnect from user session, On workstation lock en On workstation unlock te koppelen. Vooral de mogelijkheid om taken te koppelen aan Windows Events, maakt heel erg veel mogelijk. Bijvoorbeeld: disk quota wordt bereikt. Je koppelt aan Event ID 36 met de source NTFS een taak die de supportdesk informeert via een e-mail. Je kunt de taak ook configureren door met de rechtermuisknop op het evenement te klikken.

Informatie

Wat het helemaal leuk maakt. Stel, u hebt zelf een script geschreven voor bijvoorbeeld het opruimen van een applicatiecache. Je plant de taak iedere werkdag om 16:00 uur. Maar je zou wel graag willen weten of het script echt wordt uitgevoerd. Natuurlijk worden er in het logboek evenementen bijgehouden over de taak. Maar daarmee weet je niet of het script succesvol of onsuccesvol is geweest. Je kunt zelf evenementen genereren via de command line eventcreate. Bijvoorbeeld: EVENTCREATE /S system /T ERROR /ID 100 /L APPLICATION /D "Custom job failed to install". Aan dit evenement hang je vervolgens een taak die je informeert.

Als je nu opnieuw naar de pc loopt terwijl hij staat te ratelen, begrijp je dat de pc een productieve dag heeft gehad.

Menno Knol is productmanager en trainer bij Compu’Train Bron: Techworld