In de extended support-fase wordt er alleen nog maar betaalde ondersteuning geleverd op het besturingssysteem (behalve voor beveiligings-issues). Gebruikers die nog met Windows 8.1 werken kunnen dit nog uiterlijk blijven doen tot 10 januari 2023. Daarna is het besturingssysteem helemaal end of life en zal helemaal geen updates meer ontvangen.

Microsoft hoeft zich geen zorgen te maken dat er veel gebruikers zullen klagen. Het besturingssysteem heeft op dit moment een marktaandeel van 5,71 procent. Waar Microsoft zich wel zorgen om maakt is het gigantische marktaandeel dat Windows 7 nog heeft.

Dat besturingssysteem is, met een marktaandeel van 43,08 procent, het populairst en zit al bijna drie jaar in de extended support-fase. Microsoft heeft nog twee jaar om gebruikers te overtuigen over te stappen naar Windows 10 omdat op 14 januari 2020 de stekker uit Windows 7 getrokken wordt.

Hoewel gebruikers tegenwoordig moeten betalen voor Windows 10, is het nog steeds mogelijk gratis te upgraden naar Windows 10. Microsoft heeft de Assistive Technology-truc dan misschien wel uitgeschakeld, de andere trucs werken gelukkig nog wel. Het is niet bekend hoe lang deze trucs nog werken, dus grijp je kans.