De Duitse site WinFuture heeft nu ook een video gepubliceerd die de nieuwe virtuele desktop-funtie in Windows 9 toont. De functie is in de getoonde vroege build toegankelijk via een nieuw icoontje in de taakbalk. Via dat knopje is het mogelijk te schakelen tussen verschillende bureaubladen, deze te openen of af te sluiten.

Mac OS X en Linux hebben al langer vergelijkbare virtuele desktopfuncties. Externe partijen bieden al langer virtuele desktops voor Windows, maar Microsoft voegt de functie nu voor het eerst aan het besturingssysteem zelf toe.

Startmenu en notificatiecentrum

Eerder deze week kwam WinFuture ook al met een video van het startmenu in Windows 9. Het menu lijkt op dat in Windows 7, maar dan met interactieve tegels aan de rechterkant. Er zijn vier formaten tegels. Het startmenu is ook te vervangen door het startscherm, zoals die in Windows 8 standaard is.

In de opvolger van Windows 8 werken apps met de moderne 'metro'-interface voortaan ook in vensters in desktopomgeving. Ook nieuw zou een notificatiecentrum zijn met daarin een overzicht van alle notificaties, vergelijkbaar met mobiele besturingssystemen als Android en iOS.

Storage Sense

Een andere nieuwe feature van 'Windows 9' die uitlekte is Storage Sense, dat in Windows Phone 8.1 recent al zijn debuut maakte. Storage Sense, te vinden onder instellingen, moet het makkelijker maken interne en externe opslagmedia, zoals harde schijven en microsd-kaarten, beheren.

De site Pureinfotech publiceerde screenshots van de nieuwe functie, die toont wat zoal opslagruimte in beslagneemt. De opslagmanagementtool lijkt nu ook naar Windows 9 te komen, mogelijk als vervanger van Disk Space in Windows 8.1.