Hoe komt het dat er nog zo veel gebruik wordt gemaakt van het verouderde besturingssysteem? Microsoft heeft de EOS immers al jaren geleden aangekondigd. Marc van Eijk is als Microsoft Azure MVP werkzaam bij Inovativ en is bekend met veel van de redenen. "Zolang Windows Server 2003 goed draait, is er meestal weinig animo om er tijd en geld in te steken. Een migratie van een bestaande applicatie naar een nieuw besturingssysteem kost tijd en geld maar biedt uiteindelijk de bestaande functionaliteit. Hierdoor heeft de migratie vaak een lage prioriteit, ten onrechte.

Daarnaast draaien er soms applicaties op die lastig te migreren zijn. Ze zijn verouderd en er kan maatwerk zijn aangebracht. Misschien bestaat de softwareleverancier niet meer, of is de interne medewerker die het heeft gemaakt uit dienst. Het zijn allemaal redenen voor bedrijven om de migratie keer op keer uit te stellen."

Impact op bedrijfsproces

Maar de tijd van uitstellen is nu toch echt voorbij. Bedrijven die met Windows Server 2003 doordraaien nemen immers erg grote risico's. Hoe pak je de migratie aan? Van Eijk: "Begin met het in kaart brengen van de pijnpunten. Inventariseer hoeveel servers er zijn en classificeer de applicaties die er op draaien. Vervolgens bepaal je wat de impact van deze applicaties is op het bedrijfsproces. Hoe bedrijfskritisch zijn ze en door hoeveel mensen worden ze gebruikt. Een Windows-service is makkelijker te migreren dan bijvoorbeeld een maatwerkapplicatie. Daarna bepaal je welke kant je op wilt en tot slot volgt de migratie zelf."

Het is vooral belangrijk om een snelle start te maken en niet te lang tegen de berg aan te hikken, vindt van Eijk. "Voor de eerste stap van de inventarisatie, kun je de gratis tool Microsoft Assessment and Planning Toolkit oftewel MAP gebruiken. Die inventariseert via het netwerk welke servers er zijn en welke applicaties erop draaien, zonder dat je per server een agent hoeft te installeren. Van daaruit werk je verder."

Migratiepad

Er bestaan meerdere migratiepaden. Een voor de hand liggende is de overstap naar Windows Server 2012. Er zijn de laatste jaren echter diverse mogelijkheden bijgekomen, waardoor het niet altijd nodig is om zelf te investeren in hardware en software. "Veel leveranciers bieden hun software nu ook aan als dienst in de cloud", vertelt Marc van Eijk. "Je hoeft dus niet per se Windows Server 2012 en bijvoorbeeld een financiële applicatie zelf te installeren en te beheren. Vooral voor kleine bedrijven is dit zeer interessant, omdat ze vaak geen eigen IT-beheerder in dienst hebben. Verder betaal je dan puur voor het gebruik en is het eenvoudig om op en af te schalen."

Ook maatwerkapplicaties kunnen vertaald worden naar een generieke app. Zo is Office 365 met SharePoint een bouwdoos waarmee je allerlei soorten applicaties kunt maken, stelt Van Eijk. Een andere mogelijkheid is dat je geen eigen datacenter wilt hebben, maar wel je eigen virtuele servers wilt inrichten. Die kun je in een publieke cloud of bij een service provider onderbrengen. "Cloud-oplossingen zijn de laatste jaren goed geaccepteerd", stelt van Eijk. "In plaats van argumenten om het niet te doen, hoor ik steeds vaker argumenten om het juist wel te doen."

Mindset cruciaal

"Er wordt vaak erg lang over migraties gesproken," merkt Marc van Eijk op, "maar uiteindelijk is het een kwestie van doen. De ontwikkelingen in het besturingssysteem en in de cloud gaan enorm snel, terwijl Windows Server 2003 al jaren stilstaat. Dus hoe langer je wacht, hoe groter het gat wordt en hoe moeilijker de migratie wordt. Los van de risico's die je loopt en het feit dat je niet meer compliant bent. De mindset in een bedrijf is cruciaal voor een succesvolle migratie. Het kost veel tijd en krijgt niet altijd de juiste prioriteit."

Een groot nadeel is dat een migratie vaak niets nieuws oplevert, vertelt Van Eijk. "Je houdt wat je al hebt, ongeveer dezelfde applicatie maar dan op een nieuw besturingssysteem. Probeer dit om te buigen. Door ervoor te zorgen dat er extra functionaliteit beschikbaar komt, of dat er nieuwe scenario's mogelijk worden die voor de organisatie interessant zijn."


Special: Windows Server 2003 EOS

Microsoft-ondersteuning voor alle versies van Windows Server 2003 en Windows Server 2003 R2 eindigt op 14 juli 2015. Dit betekent dat er vanaf deze datum geen updates en patches meer komen en dat elk datacenter dat op dit besturingssysteem draait, mogelijk niet meer aan de standaarden voldoet. Ontdek de mogelijkheden en de hulpbronnen die beschikbaar zijn om u te helpen bij uw upgrade en migratie.

Bekijk de special >>