Dat is het resultaat van een overeenkomst die Microsoft en Novell hebben gesloten. Novell is toegetreden tot het deze maand gestarte Server Virtualization Validation Program van Microsoft, wat niet alleen betekent dat de licenties het nu toestaan om Windows Server gevirtualiseerd in SUSE Linux te draaien op de Xen hypervisor, maar ook dat beide leveranciers technische ondersteuning kunnen bieden voor deze constructie. De betrokken bedrijven kunnen ondersteuningsvraagstukken ook per ticket met elkaar uitwisselen. Het is de eerste Xen-hypervisor waarvoor Microsoft ondersteuning heeft toegezegd voor zijn besturingssystemen.

De Server Virtualization Validation Program (SVVP) is een project van Microsoft waarbij leveranciers van hypervisors hun virtualisatie-omgevingen kunnen testen om Microsoft-producten te hosten. Vervolgens kan Microsoft alsnog instemmen met het ondersteunen van de softwarecombinatie. Onderhand hebben naast Novell ook Citrix, Sun en Virtual Iron toegezegd met het programma mee te doen. De laatste maakte zijn deelname, net als Novell,gisteren bekend. Niet geheel toevallig zijn het allemaal fabrikanten met een interoperabiliteits-overeenkomst met Microsoft.

Eerder heeft Microsoft altijd het argument gebruikt dat het die ondersteuning niet kon leveren, omdat de hypervisors van andere partijen zijn, Redmond niet bij de broncode kan en bovendien de kennis ontbeert. Daarop kwam de kritiek dat klanten vooral zaten te wachten op ondersteuning van producten van Microsoft zelf, ongeacht op welk platform dit draait. In de SVVP beperkt Microsoft zich evenwel tot ondersteuning van Windows Server op de gevalideerde hypervisors, en niet van andere besturingssystemen onder Hyper-V. Bron: Techworld