Windows Small Business Server 2003 moet vooral bedrijven aanspreken die maximaal honderd mensen en maximaal vijftig pc's in huis hebben, stelt Microsoft. De bundel bestaat onder meer uit Windows 2003, Exchange Server-groupware en Outlook-software.

Een van de veranderingen in Small Business Server (SBS) 2003 R2 is dat de maximale grootte van de mailbox van 16 naar 75 GB is verhoogd, net als in het nieuwste service pack voor Exchange.

Ook nieuw is Green Check, een technologie die controleert of servers en desktops in het netwerk de laatste patches en updates hebben. Maar misschien wel de belangrijkste verandering is dat de Client Access License (CAL)-rechten zo zijn aangepast, dat SBS 2003-gebruikers vrij toegang hebben tot software op Exchange- en SQL-servers.

SBS 2003 R2 is vanaf augustus verkrijgbaar via het partnernetwerk van Microsoft. Prijzen voor de Standard Edition starten bij 599 dollar. De Premium Edition met de SQL Server 2005 Workgroup Edition-database kost minimaal 1299 dollar.

Een serverpakket voor middelgrote bedrijven (codenaam: Centro) is momenteel al in de maak. Het pakket verschijnt, net als de opvolger van SBS 2003 (codenaam: Cougar), in dezelfde periode als de volgende Windows Server: eind 2007. Bron: Techworld