Een twittergebruiker vroeg zich af waarom Sets niet is toegevoegd aan de nieuwe update voor Windows 10, oftewel 1903, of dat het misschien (wederom) is uitgesteld en in het najaar in versie 1909 verschijnt, of misschien zelfs later. Het antwoord daarop kwam van Microsoft-manager Rich Turner die afgelopen weekend tweette dat de tab-ervaring in de shell "niet meer is", maar dat het nog wel op de to-do lijst staat.

Een blik op de features zoals hij vorig jaar op de rol stond: Dit is de nieuwe interface van Windows 10.

Turner reageerde niet op aanvullende vragen om toelichting, maar Microsoft gaf een officiële verklaring dat de rem op Sets staat: "We hebben Sets [uit 'werk in uitvoering'] gehaald en evalueren de lange termijn, terwijl we ook kijken naar het prioriteren van ander werk gekoppeld aan Microsoft Edge", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Het idee van Sets

Microsoft kwam in 2017 met Sets als een simpele maar fundamentele interpretatie van Windows: niet met vensters die je vergroot of verkleint, maar met tabbladen als in een browser. Aanvankelijk ging dat enkel om een paar algemene Windows Shell-apps, zoals Mail, Agenda, Verkenner en enkele andere. Je kon een nieuwe instance van Mail openen in een apart venster door hem naar het Sets-venster te slepen, net als een browsertabblad van Edge.

Sets werd dan ook gezien als een reactie op populaire browserinterfaces, waarbij je nieuwe instances in tabbladen weergaf. Maar het was meer dan dat. Het idee was om gegroepeerd taken uit te voeren, wat vooral handig is om een apparaat met maar één scherm, zoals een laptop.

In de Sets-interface worden applicaties weergegeven in tabbladen, in plaats van draaiend in vensters met een taakbalk onderin om te schakelen. Je kon Office-apps en Edge door elkaar gebruiken en aan elkaar koppelen, zodat je bijvoorbeeld op maandag verder kon werken met gekoppelde documenten en sites waar je vrijdag mee bezig was.

Microsoft heeft Sets al op verschillende iteraties van Windows getest, met later ook ondersteuning voor Office-apps. Maar Sets kwam nooit uit de testfase. De enigen die het hebben kunnen gebruiken waren Windows Insiders, en dan alleen de groep die het snelst nieuwe builds accepteren. Maar elke keer tijdens de testcyclus, kondigde Microsoft aan dat Sets was uitgetest en werd het teruggetrokken om weer te verschijnen in een volgende vroege build om daarin te testen.

Uitstel of afstel?

Hoewel het er nu op lijkt dat die testcyclus voorgoed is afgerond, lijkt Turner te suggereren dat het ooit nog weer terugkomt. Het is onduidelijk wat de volgende stappen zijn. Gaan we een tabbladeninterface zien in Windows 10? Wordt het een optionele interface in een ander OS als Windows Server? Of houdt Microsoft het achter de hand voor een nieuw soort OS-ervaring, zoals de toekomst van Microsofts Surface Hub?

Hiernaast op Computerworld analyseerde Galen Gruman eerder dit jaar waarom grote nieuwe features voor Windows 10 niet logisch zijn en concludeert: " Ook in versie 1903 hoeven we Sets niet te verwachten en het zal me niet verbazen als we het nooit te zien krijgen in Windows 10." Lees: Waarom Windows wellicht nooit meer een killer feature krijgt.

Windows gaat door zoals het nu is, met tabbladen enkel in browsers en de rest met vensters. Persoonlijk had ik gemengde gevoelens over Sets. Een groep vensters samenpakken in een tabblad maakte het bureaublad een stuk opgeruimder, maar ik kon niet snel zien wat er in die vensters zat. Je zou kunnen zeggen dat we al zo'n interface hebben, maar dan met de taakbalk onderin, in plaats van een tabbalk bovenin. Ik houd er meer van om vensters naar de hoeken van m'n scherm te klikken met Windows + pijltjestoets en zo snel een overzicht te krijgen van wat ik allemaal open heb staan.

Nog een screenshot van Sets: je ziet tabbladen met websites, Office-documenten en mappen, die aan elkaar zijn gekoppeld als een set van taken. Sets zou wel handig zijn in combinatie met de Verkenner. Ik kopieer vaak bestanden van map naar map en het zou handig zijn om enkele tabbladen van de app beschikbaar te hebben om snel te schakelen. De tijd zal leren of we Sets ooit nog terug gaan zien.