Dat blijkt uit onze eindejaarspeiling 'Top en flop van 2008' van producten of diensten die het afgelopen jaar in het nieuws waren. Een groep van 238 lezers, van onbekende representativiteit, deed mee aan de poll.

Buckler-effect

Bij de categorie flops was het dit keer ongemeen spannend. Lang lag de veelgeplaagde OV-chipkaart op kop als grootste mislukking, maar die werd ter elfder ure voor het sluiten van de poll nog ingehaald door Windows Vista, het besturingssysteem dat afgelopen jaar gebukt ging onder het 'Buckler-effect'.

Daarmee heeft Vista de titel flop van het jaar geprolongeerd. Eind 2007 won het OS deze prijs al met vlag en wimpel. Toen vond bijna tweederde van de respondenten Vista het grootste echec, dit jaar 'slechts' 31,93 procent.

Zoals gemeld volgt de OV-chipkaart, die reeds in de ontwikkelingsfase grondig gekraakt werd, op de voet met 31,09 procent van de stemmen. Op grote afstand volgen andere 'losers': Ziggo (8,40 procent) en de AVG update die Windows XP sloopte (8 procent).

Goud voor goedkope laptops

Bij de toppers van 2008 is er wel een duidelijke winnaar: 32,35 procent van de stemmers gaven goedkope laptops, zogenaamde 'netbooks' zoals de Eee PC, het predicaat 'topper van het jaar'. Op afstand krijgt met 24,37 procent van de stemmen Apple's iPhone 3G de zilveren medaille en de open source browser Firefox versie 3 wint brons (20,17 procent).

Op de vierde plaats een eervolle vermelding voor het 'oude' Windows XP. Die hoeft van velen nog lang niet met pensioen: 10,92 procent van de respondenten vindt dit dé topper van het afgelopen jaar.