Volgens de Maleisische technologieblog TechARP.com, die vorig jaar de releasedata van Vista Service Pack (SP) 1 en XP SP3 voorspelde, zal de laatste testversie - de release candidate - van Vista SP2 in maart uitbrengen. Dat is een maand later dan TechARP eerder dacht.

'Escrow build'

Microsoft zal Vista SP2 dan ook pas in het tweede kwartaal naar OEM's sturen, en niet in april zoals aanvankelijk werd verwacht. De datum waarop service pack 2 kan worden gedownload is nog onbekend, omdat Microsoft daar geen vast schema voor heeft. Zo ging Windows XP SP3 op 21 april 2008 naar fabrikanten waarna het zo'n twee weken daarna door het publiek kon worden gedownload, terwijl die tussenperiode bij Vista SP1 zes weken was.

Volgens TechARP bevat het schema voor Vista SP2 ook een zogenaamde 'release candidate escrow build'. Dat is een versie waarvan de ontwikkeling is gestopt, zodat ontwikkelaars en testers alvast kunnen checken of er geen grote fouten in zitten die het schema in de war zouden kunnen sturen.

OEM's niet verplicht

Computerbouwers hoeven Vista SP2 niet op nieuwe hardware te zetten en zijn ook niet verplicht om de upgrade aan hun klanten te sturen, meldt TechARP verder. "Veel OEM's houden in deze crisistijd de hand op de knip en geven liever geld uit aan nieuwe versies van hun eigen producten, dus het is aan de consument om Windows Vista via Windows Update aan te passen."

De publieke bèta van Vista-opvolger Windows 7 is al sinds 10 januari beschikbaar, maar er is nog geen releasedatum bekend van het nieuwe besturingssysteem.