Wine (Wine is not an emulator) is een applicatie die het mogelijk maakt om Windows-applicaties op andere besturingssystemen te draaien, waaronder versies van Linux, Unix en Mac OS X. Hiervoor is het niet nodig om lokaal Windows te installeren wat bij virtualisatiesoftware wel het geval is.

De ontwikkeling van Wine begon al in 1993 toen Windows 3.1 breed beschikbaar kwam. De eerste versies draaiden Windows 3.1-applicaties op Linux. Het kaartspelletjes Solitaire was het eerste programma dat succesvol draaide met Wine. Daarna hadden de ontwikkelaars echter de grootste moeite om de veranderingen in Windows bij te benen. Zo moest na de introductie van XP de ondersteuning voor Windows-componenten als COM (Common Object Model) en OLE (Object Linking and Embedding) worden herschreven.

Sinds 2005 zit het pakket in de b├Ętafase, maar is sinds vorig jaar redelijk stabiel te noemen. De definitieve versie kan nu worden gedownload van de site van Wine. Volgens de ontwikkelaars is de compatibiliteit met Windows nog steeds niet perfect. Desondanks zouden 'duizenden applicaties' goed moeten werken.

Bron: Techworld