De verkoop van nieuwe licenties daalde met 17 procent tot iets meer dan 1 miljard dollar, maar de omzet uit licentie-updates en support groeide met 6 procent en kwam uit op 3,11 miljard dollar. De opbrengst uit dienstverlening kreeg een knauw en zakte 22 procent in tot 909 miljoen dollar voor het kwartaal. De nettowinst steeg met vier procent tot 1,12 miljard dollar.

Van de omzet kwam 2,67 miljard uit Noord- en Zuid Amerika, ongeveer gelijk aan die van het laatste kwartaal van het financiële jaar 2009. De EMEA verkopen daalden 10,3 procent tot 1,62 miljard dollar en de markten in het Verre Oosten krompen 9 procent en kwamen uit op 741miljoen dollar. Het personeelsbestand daalde met 923 medewerkers tot 84.639 mensen wereldwijd.

Marktvooruitzichten

De grootste omzetdaling in nieuwe licentieverkoop, 22 procent, kwam voor rekening van de categorie middleware. Het bedrijf wijt dat mede aan de slechte resultaten van andere ERP-leveranciers, met name SAP, waardoor ook de verkoop van Oracle’s databases achterbleven.

In een vooruitblik naar het komende kwartaal zei co-President Safra Catz dat ze verwacht dat de winstgroei zich voortzet en een of twee procent zal toenemen. De omzetverwachting is vlak tot licht stijgend. Maar, zei Catz, we houden er ook rekening mee dat klanten nog steeds afwachtend zijn als het om investeringen in ERP, CRM en SCM projecten gaat. Oracle houdt voor de verkoop van nieuwe licenties rekening met een vlakke tot licht dalende markt.

Financieel kerngezond

CFO Jeff Epstein meldde dat het bedrijf over de afgelopen 12 maanden een vrije cashflow van 8,5 miljard dollar heeft gegenereerd. Samen met de aandelenemissie van 4,5 miljard dollar eerder dit jaar heeft Oracle nu een oorlogskas van ruim 16 miljard dollar. Daar komt nog eens een bedrag van van 4,.47 miljard dollar bij in verhandelbare waardepapieren, ruim voldoende om de overname van Sun Microsystems mee te kunnen financieren.

Over dat laatste zei Catz, dat zij nog geen idee heeft wanneer die daadwerkelijk kan worden afgerond. De datum is primair afhankelijk van de tijd die de mededingingsautoriteit van de Europese Commissie nog nodig heeft om haar onderzoek af te ronden. Oracle gaat er nog steeds van uit dat Sun een omzetbijdrage van rond 1,5 miljard gaat leveren in het eerste volledige jaar na de overname.

Oracle en Sun gaan overigens gewoon door met de planning van hun integratie, net als met het doen van gezamenlijke productannonceringen, zoals die van de Exadata V2 database

Bron: Channelworld.nl