Corel werkt aan een reeds veel eerder aangekondigde update voor WordPerfect Office waarmee het documenten in zowel Microsoft's open xml-formaat als in het open document format (odf) kan openen, bewerken en schrijven. Volgens Corel neemt haar Office-pakket daarmee een unieke neutrale positie in in de strijd tussen de standaarden en maximale ondersteuning van alle formaten. Volgens Nick Davies, vice-president bij Corel, zijn open standaarden steeds belangrijker voor Corels klanten. "Dit geldt vooral voor de overheid. Door alle belangrijke bestandsformaten te ondersteunen bieden wij onze klanten maximale compatibiliteit en vrijheid."

Voor Corel is de aankondiging een flinke ommezwaai. Hoewel het bedrijf een van de oprichters is van het comité voor open standaarden OASIS en ook deelnam aan de ontwikkeling van het odf-formaat, heeft het tot zover de rol van het odf-formaat altijd gebagatelliseerd. De markt is op dit punt echter flink aan het veranderen. Veel overheden stellen ondersteuning voor het odf-formaat, dat in tegenstelling tot Microsoft's open xml wel een ISO-standaard is, steeds vaker als eis om gebruik van bepaalde software toe te staan. Hoewel WordPerfect al jaren geen marktleider meer is heeft het pakket nog altijd een sterke positie bij overheden in Canada en de Verenigde Staten en in de juridische sector in die landen. Ondersteuning van beide concurrerende xml-formaten is voor WordPerfect dan ook van levensbelang.

Anders dan Corel wil doen geloven is ondersteuning voor beide formaten niet uniek. Zelfs Microsoft Office 2007 kan het odf-formaat lezen en schrijven. Microsoft sponsort daartoe het open xml translator-project dat Word, Excel en PowerPoint uitbreidt met ondersteuning voor het odf-formaat. Wanneer de update voor WordPerfect Office X3 klaar is, is nog onbekend. Evenmin wil Corel al iets loslaten over een opvolger van de huidige versie die inmiddels bijna twee jaar op de markt is. Bron: Techworld