Dat stelt Ian Pratt, oprichter van Xen-project en technisch directeur bij Xensource – het bedrijf achter virtualisatiepakket Xen Enterprise.

"Xen wordt ondersteund door een gemeenschap die er op gebrand is het project te laten slagen", zegt Pratt. Dat betekent dat Xen zich snel kan ontwikkelen. Alles wat nieuw is, komt eerst in Xen terecht."

Volgens Pratt heeft Microsofts Viridian-hypervisor – onderdeel van de Longhorn-server – een architectuur die verdacht veel op lijkt op die van Xen. De hypervisor-technologie van Viridian stelt bedrijven in staat om meerdere besturingssystemen geïsoleerd te draaien op dezelfde hardware.

Hoewel Microsoft en Xensource in juli nog afspraken dat de volgende versie van Windows Server compatibel is met Xen-ondersteunende besturingssystemen, ziet het er naar uit dat de twee bedrijven voor lange tijd elkaars concurrenten zullen zijn. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat Xens virtualisatiesoftware in 2009 de markt domineert, samen met Vmwares ESX Server en Microsofts Viridian-hypervisor.

Xen wordt door diverse fabrikanten ondersteund, waaronder Sun. Sun heeft de virtualisatietechnologie al geïntegreerd in Suse Linux Enterprise Server 10 (en gaat dit nog doen bij Solaris 10 en Red Hat Enterprise Linux 5). Bron: Techworld