"Xenenterprise is er klaar voor", zegt Peter Levine, directeur van Xensource. "Wij denken dat er erg veel vraag naar dit soort spul is."

Xenenterprise is open-sourcesoftware die fungeert als hypervisor – een overkoepelend programma waarmee aparte netwerken holistisch kunnen worden beheerd.

Bedrijven kunnen deze aanpak gebruiken om de beschikbare bronnen in hun netwerk inzichtelijk te maken en zodoende beter te gebruiken – ook wel virtualisatie genoemd.

Virtualisatie maakt het mogelijk om meerdere applicaties onafhankelijk van elkaar op een enkele server te draaien. Hoewel deze technologie al een tijdje wordt gepredikt door leveranciers, gebruikt volgens Levine slechts 6 procent van de bedrijven virtualisatie binnen het netwerk.

Xenenterprise zal concurreren met proprietary virtualisatiesystemen van Vmware, een van de koplopers op het gebied van virtualisatie, en zal worden ondersteund in de nieuwe versie van Novells Suse Enterprise Linux-versie.

Ook Microsoft heeft toegezegd met Xen gevirtualiseerde Linux-systemen te ondersteunen met zijn van Connectix aangekochte virtualisatietechnologie in zijn nog te verschijnen Longhorn Server. Bron: Techworld