"Klanten kunnen een upgrade kopen om van Windows XP naar Windows 7 te gaan", aldus een woordvoerster van Microsoft. "Echter, zij moeten wel een 'schone installatie' van Windows 7 uitvoeren."

Dat houdt dus in dat de harde schijf wordt geformatteerd waarmee XP en alle andere software, instellingen en achtergebleven bestanden worden gewist.

Microsoft heeft nog geen prijzen bekendgemaakt van de verschillende Windows 7-varianten die het gisteren presenteerde. Ook de korting die het XP-gebruikers nu in het vooruitzicht stelt, is nog onbekend.

XP-gebruikers die upgraden naar Vista krijgen rond de 100 euro korting, afhankelijk van de Vista-versie. Zij kunnen echter wel een daadwerkelijke installatie-upgrade uitvoeren, waarbij bestanden en instellingen worden meegenomen.

Onlangs werd ook bekend dat klanten die na 1 juli 2009 een pc kopen met Vista erop, ze die in principe (afhankelijk van de versie naar versie migratie) gratis kunnen upgraden naar Windows 7.

'Verstandig'

Hoewel een schone installatie voor veel consumenten een gedoe kan zijn, vinden analisten het verstandig en slim van Microsoft om geen ondersteuning te bieden aan een installatie-upgrade. "Voor de meeste gebruikers is het eindresultaat [van een schone installatie, red] een meer solide installatie", aldus Michael Gartenberg van Jupiter Research tegen Computerworld.

Bovendien hoeft Microsoft dan zelf geen ondersteuning meer te bieden aan nog een ingewikkelde installatie-upgrade. Gartenberg: "Dat betekent dat ze het [ Windows 7, red] eerder de deur uit kunnen doen."

Officieel houdt Redmond de lancering van Windows 7 nog op begin 2010. Maar het softwarebedrijf heeft wel aangegeven dat het bij één bèta en één Release candidate blijft. Hierdoor gaan velen ervan uit dat het nieuwe OS ergens in het najaar van 2009 in de schappen zal liggen.