Misschien is de uitkomst van het onderzoek een indicatie dat deze XP-gebruikers iets opvallends gaan doen. Namelijk overstappen naar een nieuw besturingssysteem van Microsoft. Eerder deden dezelfde respondenten Vista massaal in de ban. Ondanks dat ze nog steeds tevreden zijn over XP, overwegen ze hun oude vertrouwde OS - dat nu al acht jaar op de markt is- , vaarwel te zeggen.

Grote ontevredenheid over Vista

De meeste respondenten gebruiken nog XP vooral omdat ze vertrouwd zijn met de werking (28%). Anderen vinden de ‘voordelen’ van Vista geen upgrade rechtvaardigen (26%) en weer andere XP-gebruikers zijn bang voor compatibiliteitsproblemen (16%). De overgrote meerderheid heeft Vista wel geprobeerd (71%), maar is niet tevreden.

Over Windows 7 zijn de respondenten wel te spreken. Degenen die het OS hebben geprobeerd, zijn positief tot zeer positief (66%). Een minderheid van 11% is duidelijk geen fan, want zij beoordeelden de ervaringen met 7 als negatief tot zeer negatief.

Van de gebruikers die het hebben aangedurfd om met Windows 7 aan de slag te gaan, is onderzocht wie het OS ook zou aanschaffen. Van alle respondenten gaat 53% vroeger of later de overstap wagen. 34% is dermate tevreden met XP, dat zij het nut van een upgrade niet inzien.

‘OEM’s niet zo blij met 7’

Ondertussen maakt de computerindustrie zich er grote zorgen over dat de overstappers hun oude computer zullen blijven gebruiken. De goede prestaties van Windows 7 zouden de behoefte aan een nieuwe pc namelijk niet gaan aanwakkeren, meldt APC Magazine.

“In de tests die ik uitgevoerd heb, presteert Windows 7 beter dan XP op een computer van vier tot vijf jaar oud”, concludeert technisch consultant Ross Gangemi. Hij denkt niet dat consumenten zowel het OS als de hardware zullen upgraden. Volgens Gangemi is er geen reden tot klagen bij een upgrade van alleen het besturingssysteem. “Gebruikers gaan van een XP-systeem met een opstarttijd van vijf tot zes minuten naar een boot-tijd van een minuut twintig. Daarnaast kan het systeem uit slaapstand bijna direct gebruikt worden.”

Bron: Techworld