Naast de populaire bookmark-deelpagina en de legendarische zoekmachine worden op termijn ook de diensten MyBlogLog, Yahoo! Picks, Yahoo! Bookmarks, Alltheweb, MyM en Yahoo! Buzz gestaakt, zo blijkt uit een gelekte screenshot van een Yahoo-presentatie.

Daarnaast worden andere producten samengevoegd met elkaar (voorbeelden zijn Fire Eagle en People Search), en worden weer andere merken gedegradeerd tot functie van een grotere dienst. Voorbeelden van het laatste zijn Alerts en Calendar.

Vergane glorie

Dat Yahoo voor deze diensten heeft gekozen, is geen grote verrassing. AltaVista was in de jaren 90 de onbetwiste marktleider op het gebied van zoekmachines, maar is door Google in de marge gedrukt. MyBlogLog is stelselmatig door Yahoo genegeerd sinds het door de internetgigant is gekocht in 2007.

Dat Delicious (ooit Del.icio.us) op de nominatie staat, lijkt de meeste weerstand op te roepen bij gebruikers, maar al in 2006 werd de dienst genoemd in de zogenaamde pindakaas-memo waarin vice president Brad Garlinghouse van Yahoo zijn zorgen uit over hoe het bedrijf zijn diensten te dun heeft uitgesmeerd.

Ontslagen

Bovendien staat het bedrijf zelf er niet reuskleurig voor. Eerder deze week kwam een interne memo van CEO Carol Bartz naar buiten waarin het ontslag werd aangekondigd van 4 procent van het personeel. Dat komt neer op ongeveer 600 banen. De meeste ontslagen vallen in de Products-divisie.

Lek

Het was nog niet de bedoeling dat het nieuws over de producten naar buiten kwam. Eric Marcoullier, oprichter van MyBlogLog, heeft de afbeelding via Twitter wereldkundig gemaakt, al meent hij zelf dat hij de screenshot op het web heeft gevonden. Zelf is Marcoullier niet langer werkzaam bij Yahoo.

Yahoo heeft de echtheid van de screenshot bevestigd. Blake Irving, chief product officer bij Yahoo en links op de foto bij de screenshot, insinueerde via Twitter dat de Yahoo-medewerker die de screenshot heeft gelekt zal worden ontslagen.

In een officiële reactie laat Yahoo weten dat het schrappen van diensten deel uitmaakt van een 'organisationele afslanking'. Investeringen in producten die financieel niet goed genoeg presteren of niet in de strategie passen worden daarbij stopgezet.