Volgens James Zern, Software Engineer bij YouTube is het converteren van video's naar WebM nodig om de content van YouTube op zoveel mogelijk platformen aan te bieden. Ten eerste zullen alle nieuwe geüploade video's worden geconverteerd. Later moet ook de rest van de immense videobibliotheek volgen.

Zes jaar video per dag

"Er wordt dagelijks bijna zes jaar aan video geüpload naar YouTube, dus het is nogal een onderneming", blogt Zern. "Tot nu toe hebben we de video's die 99 procent van onze views op de site uitmaken getranscodeerd." Dat is bijna 30 procent van het totaal aantal video's op YouTube.

Het proces wordt versneld door video processing infrastructuur die gebruikt wordt voor het converteren. "Dat werkt zo: in tijden dat er veel wordt geüpload wordt onze processorkracht besteed aan de nieuwe uploads. En op minder drukke tijdstippen schakelt onze cloud een deel van de rekenkracht automatisch over voor het coderen van oude video's in WebM."

H.264 blijft belangrijk

Vorig jaar nam Google het videobedrijf On2 Technologies over die de videocodec VP8 heeft ontwikkeld. Google heeft VP8 open source gemaakt en gebruikt het nu als basis voor WebM, dat een royaltyvrij alternatief moet zijn voor H.264 formaten.

Naast het convertren van video in WebM-formaat blijft YouTube ook H.264 video ondersteunen. Een "belangrijke codec, volgens Zern. Daarnaast wordt er doorgewerkt aan een HTML5 player