Afgelopen weekend kwamen de eerste klachten binnen bij Mozilla, die de plug-in beschikbaar stelde in diens "store". De code van de plug-in werd geanalyseerd en kwam erachter dat de plug-in de standaard instellingen van FireFox wijzigde door het user.js configuratiebestand te overschrijven.

Het aangepaste bestand bevatte opties waarin de ondertekening van plug-ins en extensies was uitgeschakeld waardoor ongeteste plug-ins van derden kunnen worden geïnstalleerd op het systeem. In de code was verder gevonden dat Youtube Unblocker een extensie binnenhaalt en installeert genaamd Adblock Converter. Deze extensie wordt door, onder andere, Avast gezien als malware.

De Adblock Converter-extensie is overigens niet zichtbaar in de standaard extensies-pagina van Firefox en uitschakelen heeft geen zin. Deze wordt namelijk automatisch weer ingeschakeld na een herstart.

Op de volgende pagina: Zo verwijder je de plug-in en extensie

Mozilla heeft de plug-in inmiddels geblokkeerd. maar mocht deze nog zichtbaar zijn in je plug-ins lijst kan deze daar worden verwijderd door op de "verwijderen"-knop te drukken.

De Adblock Converter-extensie laat zich iets minder makkelijk verwijderen. FireFox zal gestart moeten worden in de veilige modus. Deze kan worden gestart door de shift-knop ingedrukte te houden alvorens de browser te starten. In de veilige modus kan de add-on alsnog worden verwijderd.

Open je profielmap en zoek naar alle bestanden en mappen waar de woorden YouTube Unblocker, Adblock Converter maar vooral mappen die beginnen met de naam: youtubeunblocker.

Herstart Firefox en typ in de adresbalk about:config in. Zoek naar de volgende voorkeuren:

  • xpinstall.signatures.required
  • extensions.blocklist.enabled
  • extensions.blocklist.url
  • extensions.blocklist.detailsURL
  • extensions.blocklist.itemURL

En reset deze door er met de rechter muisknop op te klikken en te kiezen voor reset in het context menu.

Je kan uiteraard ook je volledige browser resetten door de shift-knop ingedrukt te houden tijdens het starten van de browser en te kiezen voor Firefox vernieuwen. Houd er wel rekening mee dat dit alle instellingen terugzet naar de "fabrieksinstellingen" en dat alle extra plug-ins en add-ons worden verwijderd. Bladwijzers, wachtwoorden en de geschiedenis, tabs etc. blijven echter wel bewaard.