Vorige week introduceerde IBM het Lotus Symphony pakket. Deze office productivity suite, die ook onderdeel is van de onlangs gelanceerde, maar veel uitgebreidere Lotus Notes 8 software, kan gratis van de website binnengehaald worden. Lotus Symphony bestaat uit de onderdelen Documents, Spreadsheets en Presentations, vergelijkbaar met respectievelijk Word, Excel en PowerPoint van Microsoft. De tools zijn er voor zowel Windows als Linux, en ondersteunen de proprietary Microsoft-standaarden, het Open Document Format (ODF) en PDF.

De introductie van Lotus Symphony is weer een volgende stap in de almaar voortdurende strijd tegen het heersende Office-monopolie. Zo werd IBM een week eerder lid van OpenOffice.org, de organisatie achter de gelijknamige open source tegenhanger van Microsoft's Office suite. IBM zal zowel code uit de Lotus Symphony programma's bijdragen aan OpenOffice, als OpenOffice code integreren in zijn eigen applicaties. Maar IBM is niet de enige die zaagt aan de stoelpoten van Microsoft. Sun, de grondlegger van OpenOffice, kondigde vorige maand aan zijn eigen, commerciële StarOffice-pakket beschikbaar te zullen maken in Google Pack. Dat is een verzameling veelgebruikte software die Google via zijn eigen portal ter download aanbiedt. Behalve StarOffice en Google's eigen desktop-applicaties treft men daar bijvoorbeeld ook Firefox, Abode Reader, Skype en RealPlayer aan.

Naast deze vrij beschikbare tools biedt Google met zijn Google Apps ook eigen office productivity gereedschappen aan. Deze applicaties worden afgenomen als online dienst (Software-as-a-Service, SaaS) en bevatten naast gmail bijvoorbeeld ook een agenda, messaging, tekstverwerking en spreadsheets. De kosten voor het gebruik daarvan bedragen 40 Euro per gebruiker per jaar. Hoewel Google Apps daarmee veel goedkoper is dan Office van Microsoft, is de SaaS-dienst van Google geen volwaardige tegenhanger van Office. Volgens analist Guy Creese van de Burton Group is de functionaliteit van Google Apps daarvoor te beperkt. Dat maakt de Google-applicaties volgens hem alleen inzetbaar voor gebruikers die genoeg hebben aan de basismogelijkheden.

Bron: Techworld