Volgens Mark de Visser, marketingdirecteur bij Zend, was het draaien van php op Windows geen makkelijke opgave tot nu toe.

"Php is eigenlijk voor de open-sourcegemeenschap ontwikkeld", aldus De Visser. "Wij ontwikkelen nu commerciële versies van php voor het Windows-platform."

Zend en Microsoft kondigden in oktober al aan te gaan samenwerken in een poging de ontwikkeling van php-applicaties op het Windows-platform te stimuleren. De bèta van Zend Core 2.0 is hierin een eerste stap.

Microsoft zal op zijn beurt php in IIS 7.0 gaan ondersteunen alsof het een eigen Microsoft-taal is (zoals asp.net). Dit gebeurt via een fastcgi-component voor Windows, dat het mogelijk maakt php te hosten op IIS en daarbij maximale prestaties te halen.

Fastcgi is een beter en vooral sneller alternatief voor de common gateway interface (cgi) – de tot op heden meest gebruikte manier om externe applicaties met webservers te verbinden.

Anders dan cgi kan fastcgi meerdere aanvragen simultaan verwerken en zelfs hergebruiken. Dit leidt tot een grote snelheidswinst. Hoewel de fastcgi-update ook beschikbaar is voor versies van IIS op Windows XP en Windows 2003, biedt het in combinatie met IIS 7.0 het meeste voordeel, aldus Microsoft.

De uiteindelijke versie van Zend Core 2.0 wordt over enkele weken verwacht. Bron: Techworld