Gael Duval, ooit de leider van het Linux Mandrake-project, heeft jarenlang gewerkt aan een versie van Android die echt Google vrij is. Natuurlijk kunnen gebruikers al sinds dag 1 gebruik maken van het Android Open Source Project (AOSP), maar zelfs die versie bevat enkele binary blobs van Google en een afhankelijkheid van Google's locatiediensten.

/e/ maakt gebruik van Mozilla's locatiediensten en heeft verder een geforkte versie van K9-mail aan boord voor het behandelen van e-mail en Signal voor SMSjes. Verder wordt er geen gebruik gemaakt van Google's DNS service en de Google (Play) Services zijn vervangen door MicroG. Een open source versie die Google Play Services-calls omzet naar non-Google interfaces.

Hoewel dit laatste goed werkt, geeft Duval aan The Register toe dat dit een kat en muisspel zal worden. Google voegt regelmatig nieuwe features toe aan de Google Play Services en gebruikt verschillende tools om te controleren of er een 'officiele', door Google goedgekeurde versie van Android actief is.

Op de volgende pagina: Samenwerking

Samenwerking

Duval heeft eerder al aangegeven dat hij maar al te graag samenwerkt met de makers van Librem. De makers van een extra veilige versie van Linux voor smartphones en desktops. De organisatie is vorig jaar een crowdfundingscampagne begonnen om een smartphone te kunnen bouwen die niet alleen op veilige open source software draait (PureOS), maar ook op hardware die zo open mogelijk is. Deze campagne heeft z'n doel ruimschoots gehaald en kan inmiddels worden gepre-ordered.

Verder werkt Duval ook aan een eigen appstore/repository zodat er niet alsnog naar Google hoeft te worden gegrepen als gebruikers apps willen installeren. Hij is zich er van bewust dat gebruikers niet zomaar switchen naar een ander (eco)systeem en weet dat /e/ zo makkelijk mogelijk moet werken zodat digibeten (die Android of iOS) gewend zijn niet tegen problemen aanlopen.

Wat compatibiliteit betreft zit het wel goed, maar de ontwikkelaar wil zeker weten dat er niet alsnog stiekem data naar Google lekt en vraagt daarom aan gebruikers om het systeem te gebruiken en alvast te testen. "Kan jij nog onderdelen in het systeem of standaard applicaties vinden die nog steeds data lekken naar Google?"

De software kan hier worden gedownload. Omdat deze software is gebaseerd op LineageOS is de software nu al compatible met veel toestellen.

Op dit moment kan de software zonder problemen worden geïnstalleerd op de Essential Phone, Fairphone, Google Nexus 4 en 5, HTC One (M8), Huawei Honor 5X, LeEco Le 2, LG G5, Motorola Moto E, G (2014, 2015, 4G en G4), OnePlus 1 t/m 5, Samsung Galaxy A5, Note 2, S3, S4, S7 en S7, Xiaomi Redmi 2, 3S/3X, 5s, 5s Plus, Redmi Note 3 en Note 4.

Wij hebben het systeem inmiddels getest en onze bevindingen lees je hier.