Er werd al een tijdje gespeculeerd wat Microsoft van plan was toen er enkele maande geleden een lichtere, beperktere versie van Windows 10 uitlekte. Wij hebben destijds dit uitgelekte systeem uitvoerig getest op oude hardware. Het bedrijf uit Redmond heeft gisteren uit de doeken gedaan waar het systeem voor bedoeld was en heeft niet alleen de software uitgebracht (Windows 10 S) maar ook de bijbehorende hardware.

Microsoft wil nogmaals de strijd aangaan met de Chromebooks van Google en doet dat met de Surface Laptop, een super platte, extralichte laptop met Windows 10 S (de uitgelekte versie heette nog Windows 10 Cloud). Deze nieuwe laptop is ongeveer 14,5 millimeter dik en weegt ongeveer 1,25 kilo. De computer heeft verder een Core i7 of i5 en 1TB SSD-opslag aan boord. De goedkoopste i5-versie zal ongeveer 1149 euro kosten. En de goedkoopste i7-versie 1799. Microsoft liet verder weten dat de Surface Laptop ongeveer 14,5 uur mee kan gaan op één lading.

Wat de software betreft is er niet veel veranderd als je Windows 10 S vergelijkt met de uitgelekte Windows 10 Cloud. Deze versie kan alleen overweg met apps uit de Windows store maar kan tegen betaling worden bijgewerkt naar Windows 10 Pro.

Lees ook: Hands-on met gelekte Windows 10 S

Andere fabrikanten hebben inmiddels ook laptops aangekondigd met Windows 10 S. Onder andere Acer, Asus, Dell, Fujitsu HP, Toshiba en Samsung komen hebben toegezegd met zulke apparaten op de proppen te komen, waarvan de goedkoopste ongeveer 189 dollar zal kosten. Deze zullen moeten concurreren met de laptops van Google. De minimale eisen van deze computers zijn: een Intel-celeron processorm 4GB RAM, 32 GB opslag (of 64-bit als er een 64-bit-systeem wordt meegeleverd) en een accu van minimaal 40wattuur.

Wij hebben in elk geval al even mogen spelen met de Surface-laptop en wilden je onze hands-on niet onthouden.