De bestanden van de nieuwe update zijn begin april al vrijgegeven, zodat vroege vogels - zoals hier op de redactie - er meteen mee aan de slag kunnen. Met de officiële release in de updates van gisteren, rolt de versie uit naar mensen die automatische updates niet blokkeren. Nu begint de onofficiële onbetaalde bètatest die Microsoft 'Current Branch' noemt.

Wel/niet bijwerken

Als je echt 3D-figuren wilt tekenen, je HoloLens wilt gebruiken, games marginaal beter wilt draaien, chatten via Xbox, of tabbladen wilt kunnen verschuiven in Edge, dan is dit je kans. De Creators Update is in dat geval echt iets voor jou. Maar voor de rest: trap niet in de hype en wacht het even af.

Met 'winver' zie je welke build je momenteel draait (Uitvoeren > winver), in dit screenshot is dat 15063, oftewel de Creators Update

Dat gaat niet automatisch. Standaard krijg je de update vroeger of later en je moet zelf actie ondernemen om deze te blokkeren. De vorige keer, toen afgelopen zomer de Anniversary Update uitrolde, volgden bevroren schermen, ontkoppelde harde schijven, webcam-crashes, installatiebugs en weer gewijzigde instellingen. En hopelijk had je geen Kindle, want het aankoppelen daarvan crashte het hele OS. Nu kunnen we zien of deze geschiedenis zich gaat herhalen.

Zakelijk of thuis

Mensen die verbonden zijn aan een zakelijk systeem hoeven zich hier allemaal niet druk over te maken. De admins die de werkstations beheren zullen de Creators Update afvuren wanneer ze zelf denken dat verstandig is. Voor de overige gebruikers beschrijven we hier de stappen die je moet zetten om updates te blokkeren.

Hierna stap 1: Simpel blokkeren.

Het is makkelijk als je Windows 10 Pro of Enterprise gebruikt. Ga naar 'Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update > Geavanceerde instellingen' en vink het vakje 'Updates uitstellen' aan.

Dat zorgt ervoor dat je van 'Current Branch' wordt overgezet naar het traject 'Current Branch for Business'. Die versie volgt waarschijnlijk deze zomer en op dat moment vind MIcrosoft Windows 10 stabiel genoeg om in organisaties uit te rollen. Je slaat deze onofficiële bètafase dan helemaal over.

Voor thuisgebruikers is het wat lastiger. Als je enkel via wifi en uitsluitend thuis verbinding maakt, dan is de simpelste oplossing Windows te vertellen dat de verbinding een datalimiet heeft. Dan beperkt Windows 10 de internetverbinding en daarmee worden automatische updates afgewenteld. De nadelen zijn dat zodra je een ethernetkabel gebruikt of een andere wifi-verbinding, je updates alsnog binnenkrijgt.

Dit is dus voor de meeste gebruikers niet afdoende. Als dat wel zo is, klik je op het wifi-pictogram in het Actiecentrum rechtsonder in de tray. Je zier daarbij het netwerk waar me mee verbonden bent. Open de Instellingen en schuif het knopje bij de opties van de netwerkverbinding 'Instellen als verbinding met datalimiet' op Aan.

Lees verder voor de volgende optie: radicaal blokkeren.

Microsoft mikt in deze fase vooral op thuisgebruikers, dus het is logisch dat het lastiger is om de update te blokkeren. Maar het kan wel. Eén optie is om Windows Update volledig uit te schakelen. Dat raad ik ten sterkste af, omdat je dan cumulatieve updates en andere beveiligingspatches ook nier meer binnenkrijgt.

Mocht je de dienst ondanks dat willen uitschakelen, open dan 'services.msc' via Uitvoeren of spreek de bureaublad-app aan via de zoekfunctie. Je ziet dan een lange lijst met draaiende diensten. Scrol een flink eind naar beneden voor 'Windows Update', rechtsklik op 'Eigenschappen' en zet hem bij 'Opstarttype' op 'Uitgeschakeld'. Hierna moet je de computer herstarten.

Wederom, dit is geen aanrader. Als je een bedrade verbinding hebt of je laptop op veel verschillende locaties gebruikt (waardoor je een datalimiet opnieuw moet instellen voor elke individuele wifi-hotspot) dan zijn er veel betere opties.

Je kunt de tool wushowhide gebruiken (deze zorgt ervoor dat je individuele updates kunt verbergen) maar je kunt de Creators Update pas verbergen als deze wordt aangeboden en niet nu meteen.

Op de volgende pagina: de optie Windows Update Show/Hide (wushowhide).

Download de tool van deze pagina en zet hem neer op een locatie die je naderhand makkelijk terugvind. Het bestand heet Wushowhide.diagcan en als je die start, is het heel belangrijk om 'Geavanceerde opties' aan te klikken op het eerste dialoogvenster. Zet het vinkje bij 'Oplossingen automatisch toepassen' uit en kies 'Volgende'.

De tool draait een tijdje met de melding 'Problemen vaststellen' en dat kan lang, heel lang duren. Als het afgerond is, krijg je twee opties: 'Hide updates' en 'Show hidden updates'. Klik op de eerste en daarin wordt de feature-update naar Windows 10 1703 aangekondigd, als deze tenminste beschikbaar is. Updates worden 's nachts binnengehaald, dus als je deze optie niet ziet, moet je wushowhide elke dag even draaien totdat je de optie wel ziet.

Dit is een beetje een vreemde tool. Als de upgrade/update/patch met succes is verborgen, zie je de melding dat het oplossen van problemen is voltooid. Noot: de afbeelding hieronder is een door ons bewerkte dialoog om aan te geven hoe dat er ongeveer uitziet, geen exacte screenshot. Klik hierna op Sluiten en je bent klaar.

Op de laatste pagina: Het weer zichtbaar maken van de update op het moment dat je er zelf klaar voor bent.

Als je, nadat je de update aangeboden kreeg en deze verborg met de tool, er niet gerust op bent dat de Creators Update niet alsnog wordt uitgerold via Windows Update dan kun je zelf verifiëren dat de update niet meer wordt gevonden. Ga naar 'Instellingen > Bijwerken en beveiliging' en klik op 'Naar updates zoeken'.

Hierna moet het systeem met de melding 'Uw apparaat is up-to-date' komen. De Creators Update is beschikbaar gekomen voor je systeem - anders was hij niet gevonden door wushowhide - maar niet geïnstalleerd en nu ook niet meer gezien door Windows Update. Gebruik Uitvoeren > 'winver' om te verifiëren dat je build 14393 hebt, de Anniversary Update die afgelopen zomer uitkwam.

Maar uiteindelijk komt de dag dat je de Creators Update wilt installeren: idealiter als hij stabiel genoeg blijkt. De omgekeerde procedure om de eerder verborgen update weer zichtbaar te maken is net zo simpel. Start de tool en klik 'Geavanceerde opties' aan op het eerste dialoogvenster. Zet het vinkje bij 'Oplossingen automatisch toepassen' uit en kies 'Volgende'.

Wacht weer en wederom krijg je de opties 'Hide updates' en 'Show hidden updates'. Deze keer kies je voor de tweede optie. Hierna zie je een venster met updates die tot nu toe zijn verborgen. Hier zie je de upgrade naar versie 1703. Zet er een vinkje voor, klik op Volgende. De update is vast geselecteerd in de bevestigingsdialoog. Kies weer Volgende en de tool gaat aan de slag met de melding 'Problemen oplossen...'

Hierna wordt de Creators Update weer toegevoegd aan de wachtrij van beschikbare updates. Je kunt wachten tot deze wordt uitgevoerd, waarschijnlijk de eerstvolgende keer na middernacht, of hem handmatig starten door weer naar 'Instellingen > Bijwerken en beveiliging' te gaan en 'Controleren op updates' aan te klikken.