Elke keer als er een nieuwe versie van Android uit komt, duurt het fabrikanten als LG, Samsung, Sony, HTC maanden om een update te pushen naar hun nieuwste toestellen. Als je geen vlaggenschip-toestel hebt, mag je in je handjes knijpen als je überhaupt een update ontvangt. Alleen Nexus, Pixel en smartphones in het AndroidOne-programma krijgen regelmatig rechtstreeks updates van Google.

Gelukkig komt daar binnenkort verandering in. Google heeft enkele maanden geleden laten weten te werken aan Project Treble: "De grootste verandering aan de low-level systeemarchitectuur van Android ooit." Het komt erop neer dat Google de verantwoordelijkheid naar zich toetrekt en 3rd-party telefoonfabrikanten minder werk bezorgt. Hierdoor kan het bedrijf sneller updates pushen naar smartphones zonder dat telefoonfabrikanten veel aanpassingen hoeven te maken.

Google zegt in de blog dat het huidige proces erg veel tijd in beslag neemt en fabrikanten dwingt hun eigen implementatie telkens bij te moeten werken als er een nieuwe update uit komt, daarnaast moeten zij het framework van Android zelf ook constant aanpassen. Het huidige proces zit zo in elkaar:

  • Het Android team publiceert de open source code voor de nieuwste release
  • Chipfabrikanten passen deze code aan zodat deze goed kan samenwerken met hun hardware
  • De gemodificeerde code wordt naar de telefoonfabrikanten gestuurd die de code verder aanpassen aan de samenstelling van de bij elkaar gebrachte onderdelen
  • In sommige gevallen wordt deze code ook doorgestuurd naar mobiele providers om te kijken of de software goed werkt op het netwerk
  • Als dat allemaal goed werkt wordt de code in de vorm van een update beschikbaar gemaakt aan gebruikers.

Google gaat al deze stappen terugbrengen naar één grote stap.

De fabrikant-implementatie wordt losgehaald van de rest van het besturingssysteem waardoor fabrikanten niet langer elke keer code hoeven aan te passen als er een nieuwe versie van Android uit komt. Elk apparaat dat geleverd wordt met Android O zal een nieuwe "vendor interface" bevatten tussen Android en de software die toegang verleent tot hardwarespecifieke onderdelen van Android.


Google baseert dit systeem op de Compatibility Test Suite (CTS), het systeem dat ontwikkelaars gebruiken om te kijken of apps compatible zijn met de vele verschillende Android-toestellen die op de markt zijn. "Project Treble moet doen wat CTS gedaan heeft voor apps, maar dan voor het Android framework."

Deze grote veranderingen moeten uiteindelijk ook hun weg vinden naar de open source versie van Android (AOSP). Sony en Qualcomm hebben al tientallen nieuwe features en honderden bugfixes doorgevoerd aan Android O zodat zij hun werk niet steeds opnieuw hoeven te doen voor elk apparaat [met dezelfde chipsets].

De volledige documentatie zal (binnenkort) hier bekeken kunnen worden.