Ontwikkelaars kunnen WebGazer.js toevoegen aan hun website door een paar extra regels code toe te voegen. "Iedereen kan WebGazer gebruiken en op deze manier een veel rijkere set aan analyse-data krijgen vergeleken met tracking clicks of curcorbewegingen," aldus Alexandra Papoutsaki, projectleider en student aan de Brown Universiteit. "We gebruiken de webcams die al zijn geïntegreerd in de computers van gebruikers waarmee we de kosten omlaag brengen."

De software maakt gebruik van een gezichtsdetectie-library om het gezicht en de ogen van de gebruiker te detecteren. De software wordt uitgevoerd in de webbrowser van de gebruiker en deze zet het beeld om naar zwart/wit om op deze manier het oogwit en de irissen te kunnen onderscheiden.

De software is misschien niet zo accuraat als gespecialiseerde hardware maar het pakket is goed genoeg om gebruikt te kunnen worden door onderzoekers. Het pakket kan tussen de 100 en 200 pixels nauwkeurig inschatten waar een bezoeker naar kijkt.

Toestemming

Voordat de software gebruik kan maken van de webcam moeten gebruikers uiteraard toestemming geven en de video's worden niet opgeslagen of gedeeld. Alleen de locatie van de irissen worden opgeslagen en real time teruggestuurd naar de website.