Je zal ze vast gehoord hebben, de verhalen over de vreemde kinderfilms die geen kinderfilms bleken te zijn, of de verhalen van mensen die honderden euro's kwijtraakten omdat kindlief via in-app-aankopen allerlei leuke extra's aanschafte. Gelukkig hoef je niet bang te zijn je kroost je toestel uit te lenen of zelf een apparaat te geven. Het is namelijk sinds versie 5.0 van Android (op smartphones) en versie 4.3 (op tablets) mogelijk speciale parental controls in te stellen en wij laten je vandaag zien hoe je dat doet.

Maak een kinder-account aan

Open je instellingen en scroll naar Gebruikers, druk op Gebruiker toevoegen[i]. Accepteer de melding door op "OK" te drukken en "Nu Instellen" te kiezen. Het apparaat logt jouw account nu uit en geeft de nieuwe gebruiker nu de mogelijkheid een account aan te maken en/of gegevens in te vullen. Aangezien je een kinder-account aanmaakt, kan je zelf gewoon doorgaan.

Kies doorgaan (of druk op de pijl naar rechts). Er wordt gevraagd of je in wilt loggen met een Android-account. Als je niet wilt dat je kinderen zelf apps, games, muziek, video- en tv-programma's downloaden via Google Play druk dan op [i]Overslaan. Je krijgt vervolgens de mogelijkheid een e-mail adres aan te maken. Ook deze optie kan je overslaan als je je kids (nog) niet aan een (Google)-adres wilt helpen.

Gelimiteerde contenttoegang in Play Store

Als je je kind de mogelijkheid wilt geven zelf rond te kunnen neuzen in de Google Play Store, kan je inloggen met je eigen Google account als daarom wordt gevraagd, uiteraard kan je ook met de accountgegevens van je kind inloggen als deze aanwezig is.


Open de Plat Store-app (op het kinder-account) en druk op het menu-icoontje. Scroll naar beneden en kies Instellingen. Scroll naar Ouderlijk Toezicht, druk daarop en maak een PINcode aan. Deze moet twee keer worden ingevuld.

Je kan nu instellen welke apps kunnen worden gedownload aan de hand van een leeftijdsrating. Dat kan je instellen voor apps, muziek, magazines en video. Vergeet niet op Opslaan[i] te drukken onderin elk scherm.


Wil je altijd het laatste woord hebben als er iets wordt gekocht? Dan kan je een PIN-code inschakelen speciaal voor aankopen. Navigeer naar de Play Store-instellingen en druk op [i]Verificatie vereisen voor aankopen.

Let op: De Play Store is niet de enige plek waar apps en games gekocht kunnen worden. Het is dus belangrijk andere bronnen te blokkeren. Sluit de Play Store en open de Android-instellingen. Scroll naar Beveiliging en controleer of de optie Onbekende bronnen uitgeschakeld is (wat hoogstwaarschijnlijk het geval is aangezien deze optie standaard uitgeschakeld is met uitzondering van enkele minder bekende Chinese toestellen).


Hoe zit het met YouTube?

Kinderen zijn dol op YouTube. Er is gelukkig een speciale gratis YouTube Kids-app beschikbaar in de Play Store. De app zal je waarschuwen dat het algoritme je geen 100 procent garantie kan geven dat alle video's die deze app voorschotelt helemaal veilig is, maar dat je wel makkelijk ongepaste video's kan flaggen zodat het YouTube-team ernaar kan kijken en deze eventueel kan verwijderen. Je kan in deze app instellen in welke leeftijdscategorie je kind valt.

Ten slotte heb je ook nog de mogelijkheid de zoek-feature in- of uit te schakelen. Kinderen zullen dan het menu moeten gebruiken om video's te ontdekken. Deze feature is in onze ogen te gelimiteerd en wij raden dan ook aan deze feature ingeschakeld te laten (tenminste, als je kind 5 jaar of ouder is).


Wij willen dit artikel nog even afsluiten dat het belangrijk is deze feature niet te gebruiken als excuus om maar helemaal niet meer op je kinderen te letten als zij los gaan op jouw/hun smartphone/tablet. Blijf altijd een oogje in het zeil houden en maak duidelijke afspraken over wat wel en niet mag en hoe lang zij met de apparaten spelen.

Er zijn gelukkig een heleboel apps die automatisch verschillende apps, of zelfs het volledige apparaat uitschakelen. Screenlimit is een goed voorbeeld.

Lees ook: Smartphone voor kinderen net zo verslavend als cocaine en alcohol