Zelfs de grote opslagruimtes die je tegenwoordig krijgt bij de meeste Android-toestellen, lopen sneller vol dan je denkt wanneer je bestanden in de hoge kwaliteit van tegenwoordig opslaat. Hopelijk heb je de melding 'onvoldoende opslagruimte' al lang niet meer gezien als je een app wilt installeren, maar ook zonder die waarschuwing zorgt goed opslagbeheer ervoor dat je smartphone optimaal blijft presteren.

De beste manier om ruimte vrij te maken is door de fabrieksinstellingen te herstellen en met een schone lei te beginnen, maar dat is een radicale oplossing. We nemen aan dat je niet te veel tijd wilt besteden aan alle back-ups en herstellen van apps en configuratie, dus we nemen een aantal simpelere methoden met je door. De eerste is de meest voor de hand liggende:

1. Verplaats foto's van interne opslag

Dit is het meest gehoorde advies en daar is een goede reden voor: het heeft de grootst merkbare impact op opslagruimte. Foto's en video's nemen, mede door de hoge kwaliteit van tegenwoordig, gigantisch veel ruimte in beslag. Een camera-opname van een minuut kan al snel een paar honderd MB's zijn en dan ben je zo bij je 32 GB interne opslag.

Hoe meer ruimte je hebt, hoe minder kritisch je gaat kijken naar de foto's en video's die je maakt en ze opruimt. Als je een microsd-sleuf hebt, automatiseer dan het opslaan van de camera naar het externe medium in plaats van de interne opslag. (Camera-app > Instellingen > Mediakaart (o.i.d., afhankelijk van de specifieke Android-interface.)

Als je geen mogelijkheid hebt voor een sd-kaart, is er Google Foto's, tegenwoordig de standaardgalerij in Android. Met deze applicatie heb je ook een back-up en kun je op ieder gewenst apparaat inloggen en je foto's bekijken via je Google-account. Mocht je hem niet hebben, download de app uit Google Play. Druk op het pictogram 'Back-up en synchronisatie', een wolkje, om foto's naar Google Foto's te brengen.

Als je back-up en synchronisatie inschakelt in de instellingen (hamburgerpictogram linksboven), kun je kiezen van welke mappen back-ups worden gemaakt, de uploadgrootte selecteren en instellen of het ook mag als het apparaat aan mobiel is verbonden (als je deze optie uitschakelt, gaat het alleen via wifi).

Als de synchronisatie is voltooid, kun je op de knop 'Ruimte vrijmaken' klikken. Hierbij worden lokaal opgeslagen foto's die nu naar de cloud zijn gebracht verwijderd. Je ziet hier meteen hoeveel ruimte je vrijmaakt op het apparaat.

2. Verwijder mediabestanden van WhatsApp

Het is makkelijk zat om te voorkomen dat WhatsApp afbeeldingen en video's op je telefoon zet, maar wist je dat het ook apart mediabestanden opslaat die je zelf verzendt? Die zie je niet in de galerij-app, maar je kunt naar de bestandszoeker (als je er geen hebt, download er dan eentje uit Google Play) en navigeer naar Interne opslag > WhatsApp > Media > WhatsApp Images > Sent .

Je kunt dit doen voor verschillende mappen, zoals WhatsApp Video. Je vindt in deze mappen bestanden waarvan je allang dacht dat ze verdwenen waren en niet meer nodig hebt, met ook veel kopieën van afbeeldingen die je inmiddels in Google Foto's hebt staan. Deze actie scheelt je stiekem ontzettend veel ruimte.

3. Verplaats data naar Google Drive

Omdat je al een Google-apparaat gebruikt, is het misschien niet onlogisch om van al diens opslagdiensten gebruik te maken. Hoewel documenten veel minder ruimte in beslag nemen dan foto's en video's, kunnen ze stiekem ook behoorlijk wat MB's oplsokken, vooral als je rapporten in PDF bewaart. Deze kunnen allemaal naar Google Drive via de app in Instellingen > Back-up.

4. Verwijder apps en games

Sommige mensen zijn verbaasd als blijkt dat apps die verwijderd zijn van het homescreen niet zijn gedeïnstalleerd, zoals bij sommige besturingssystemen en Android-interfaces. Of als apps worden opgeruimd, wordt gekeken naar welke op het homescreen staan, terwijl sommige ongebruikte apps in de drawer zitten en nooit worden gewist.

De beste manier om apps op te schonen is via Instellingen > Apps. Niet alles wat je niet bekend voorkomt moet je verwijderen, dus maak als het kan een selectie op enkel gedownloade apps (wat helaas niet kan in iedere interface en versie). Je kunt deze lijst ook aan via Play en dan Instellingen > Mijn apps en games > Geïnstalleerd. Hier kun je ook apps die je niet meer wilt hebben van je apparaat verwijderen.

Maak je geen zorgen om gekochte apps: die blijven in Google Play beschikbaar zodat je ze opnieuw kunt downloaden zonder opnieuw te betalen. Het enige waar je je druk over hoeft te maken is opgeslagen instellingen, zoals bij games die niet altijd zijn gekoppeld aan Google Play-games die je scores behoudt.

5. verwijder downloads

Downloads blijven vaak lang op apparaten staan, zelfs als ze al tijden niet meer zijn aangesproken. Dit neig je te vergeten, dus blader regelmatig door de map Downloads om te zien wat er nog meer weg kan.