Mobiele telefoons zijn er in allerlei soorten en maten, maar modellen zijn grotendeels gestandaardiseerd rond dezelfde glazen plak. Het zou kunnen dat er een koersverandering aan zit te komen nu de Galaxy Fold eraan komt, waardoor er een heel nieuwe manier is waarop hardware wordt ontworpen - en software verandert.

Flexibele schermen

Verschillende componenten van deze nieuwe technologie bestaan al jaren, maar nu meer fabrikanten een opvouwbaar model nastreven - Motorola, Xiaomi en anderen volgen naar verwachting Samsung's voorbeeld dit jaar - is het de vraag hoe Android hiermee omspringt. Het antwoord: dat hang ervan af.

OLED-schermtechnologie maakt beeldschermen flexibel, dus je hebt waarschijnlijk al jaren demonstraties gezien van opvouwbaar en oprolbaar. Maar om een werkelijk flexibel scherm te maken, moeten fabrikanten iets hebben dat duizenden keren gevouwen kan worden zonder dat het scherm aan te veel slijtage onderhevig is.

We zijn nu dichterbij

Dat betekent dat de plasticlagen in het display opnieuw moeten worden ontworpen en dat ook de displaydrivers onder de loep moeten worden genomen. De technologie hiervoor bestaat al (Samsung heeft details gedeeld over zijn Infinity Flex-display, na het tien jaar geleden al eens gedemonstreerd te hebben) en sommige OEM's storten zich vol overgave op de aankomende hype.

Technisch gezien kun je nu al een opvouwbaar Android-toestel kopen - zolang het maar geen eis is dat ie daadwerkelijk goed is. De Royale FlexPai verscheen een paar maanden geleden en was beschikbaar als developer-apparaat voor ongeveer 1300 dollar. Alle gebruikservaringen zijn voornamelijk negatief, maar het apparaat heeft de eer de eerste vouwbare telefoon te zijn.

De FlexPai is de eerste opvouwbare telefoon die je kunt kopen, maar dat zou je niet moeten doen.

Motorola is naar verluidt ook voornemens om met zijn Razr-merknaam een opvouwbare telefoon in de markt te zetten. In tegenstelling tot de aanpak van FlexPai of Samsung, zou deze worden uitgerust met een kleinere telefoonachtige OLED in een ouderwetse clamshell formfactor.

Hoewel deze niet zo radicaal anders is vanuit een softwareperspectief gezien, vereist het nog steeds enkele aanpassingen, zoals aangepaste code om app-continuïteit tussen de twee schermen te ondersteunen. Het doel is om een interface te maken zonder opbrekingen als je tussen schermen schakelt, samen met gedragingen van de apps die de UX niet frustreren.

Android-apps kunnen herschalen voor grotere beeldschermoppervlaktes (bijvoorbeeld bij tablets) waardoor een telefoon die openvouwt om meer ruimte te creëren in elk geval dezelfde basale functionaliteit zou moeten hebben. De vraag is meer hoe het zit met continuïteit als je van opgevouwen naar opengevouwen apps schakelt.

In Android Pie (versie 9.0) die vorig jaar verscheen zitten een aantal optimalisaties die opvouwbare telefoons bruikbaarder maken. Er is nu ondersteuning voor 'multi-resume' in de jongste versie van het besturingssysteem, wat een uitbreiding is van Android's API Multi-Window. Met deze feature kunnen producenten ervoor zorgen dat apps blijven draaien met meerdere vensters open, oftewel dat ze content van updates kunnen blijven voorzien.

Dat helpt al een hoop, maar de bedrijven die flexibele smartphones maken met Android Pie moeten eigen code ontwikkelen om ervoor te zorgen dat het boeltje werkt en dat is nog niet zo makkelijk, zo kun je concluderen als je FlexPai's buggy UI ziet. Google komt echter met een oplossing en die wordt toegevoegd aan Android Q, de volgende iteratie van het OS.

Samsung lichtte vorig jaar een tipje van de sluier van zijn opvouwbare telefoon op en je zag daarbij een aangepaste Android-gebruikersinterface. Natuurlijk vroegen Android-fans zich daarna af of Samsung zijn eigen aangepaste interface bouwde voor opvouwbare smartphones.

Om enkele vragen te beantwoorden zette Google de ongebruikelijke stap om features van een aankomende Android-release vast te onthullen en het bedrijf bevestigde hiermee samen te werken met Samsung. Gelukkig maar, want als OEM's hun eigen interfaces zouden maken, zou dat leiden tot apps die inconsistent of slecht werken en verwarring onder gebruikers.

Er zijn twee configuraties is Android Q voor vouwbaar: gesloten...

En open. Zie hoe de video's automatisch en logisch verschuiven met de nieuwe indeling.

De volgende versie van Android (nu nog bekend als Android Q) ondersteunt opvouwbaar in twee configuraties: vouwbare toestellen die omvouwen om een scherm te hebben op beide kanten van een telefoon en opvouwbare toestellen met twee schermen die opvouwen en dichtklappen om een 'tweede' scherm aan de buitenkant te hebben.

Ook apps op de achtergrond zullen zich anders gedragen in de nieuwe versie van Android.

Volgens Google worden ook de multi-windowfeature en andere continuïteitsgedragingen uitgebreid om deze nieuwe formfactor te ondersteunen. Apps die worden geschreven voor Android Q kunnen in één scherm-modus draaien en naadloos verdergaan in een andere schermmodus. Deze apparaten ondersteunen tevens 'Multi-Active Window', de volgende stap in Android's vensterbeheer, zodat je één app in een groot scherm kunt weergeven en twee andere in kleinere tegels ernaast.

Herinner je je de eerste Android-tablets nog? Dat was een zootje omdat ontwikkelaars experimenteerden met nieuwe verhoudingen en gebruikscases. Veel kinderziektes werden nooit goed aangepakt - Google gaf zelfs een speciale tabletversie uit met 3.0 en integreerde die later in een universele aanpak - en de interesse in tablets met Android - wat altijd een beetje twijfelachtig was - is afgenomen.

Met opvouwbaar worden meerdere beeldverhoudingen ondersteund.

Nieuwe formfactors staan voor diverse designuitdagingen en het is de vraag hoe dat allemaal gaat uitpakken. Google heeft zijn les geleerd van tablets en neemt meteen een voorsprong met opvouwbare toestellen. Maar nog steeds zijn dit minimale aanpassingen in Android Q en het is niet duidelijk hoe mensen gaan werken met deze apparaten.

Naar verluidt gaat het apparaat van Samsung tweeduizend dollar kosten en meer dan duizend euro voor zo'n experimenteel toestel is nogal een sprong in het diepe. Je bent waarschijnlijk een proefkonijn van Samsung en Google en moet maar hopen dat ze dit concept snel onder de knie krijgen.