Een van de features waar Microsoft het nauwelijks over heeft gehad in de Fall Creators Update van Windows 10 is eentje genaamd TruePlay. Dankzij een vrij technische MSDN-pagina die Microsoft heeft gepubliceerd, weten we meer over deze Windows 10-technologie die gamers moet behoeden voor valsspelers.

Anticheating-software is omstreden bij gamers. Die houden uiteraard niet van valsspelers, maar nog minder van software die ze uit een game trekt als ze niet eens valsspelen. En ze worden furieus als zulke software of iets als DRM voorkomt dat ze de game kunnen gebruiken, of het systeem traag of onbruikbaar maakt.

Niet voor niets zijn systemen als PunkBuster en GameGuard met passie gehate namen in de wereld van gamers:

Zulke software is dus absoluut niet nieuw, maar het is voor het eerst dat het native in Windows 10 is ingebakken. De markt voor Windows Store-games is een stuk kleiner dan iets als Steam - wat zijn eigen anticheating-software van uitgever Valve heeft - dus het is moeilijk te zeggen hoe vaak TruePlay gebruikt gaat worden.

Gamers zullen zich zorgen maken dat TruePlay ervoor zal zorgen dat er minder te genieten valt van games met maatregelen die gamers al dan niet onterecht uit het spel knallen. We moeten even afwachten of en hoe dat het geval zal zijn.

Hierna: Hoe de technologie werkt en waar je de instellingen vind.

Je vindt TruePlay in het instellingenmenu via Instellingen > Gaming, vlak onder de optie Spelmodus. De feature is standaard uitgeschakeld, in ieder geval in de build die wij hier gebruiken (16299.19). Valsspelers kunnen dus de optie gewoon niet gebruiken, maar dat kan consequenties hebben, aangezien dit kan betekenen dat je beperkt wordt in de games die je kunt spelen.

Harde eis

TruePlay verzamelt telemetrie over het gedrag van spelers en deelt dit met ontwikkelaars om te zien of alles in de haak is. Deze data worden overigens pas verzonden op het moment dat een gamer daar toestemming voor geeft, maar wederom: niet meewerken kan nare consequenties hebben als ontwikkelaars besluiten dat zulke game-statistieken een harde eis worden voor toegang.

De ondersteuningspagina heeft nog een interessant technisch detail: een game met TruePlay draait in een afgeschermd proces, wat bepaalde klassen aanvallen voorkomt. De software kijkt naar tekenen die wijzen op vuil spel: "Een Windows-service monitort game-sessies voor gedragingen en manipulaties die veel voorkomen in cheat-scenario's."

False positives

Microsoft lijkt rekening te houden met de frustratie van gamers als er false positives optreden en merkt op dat gegevens eerst bekeken worden. "Om de privacy van klanten te beschermen, worden deze gegevens alleen gedeeld met ontwikkelaars nadat de verwerking ervan heeft bepaald dat er waarschijnlijk is valsgespeeld.

Op de laatste pagina: Gamers zouden gewoon kunnen blijven spelen en games worden niet geblokkeerd bij het opstarten.

TruePlay is geen technologie die games blokkeert om op te starten, stelt Microsoft gerust, dus zelfs als gamers de feature niet gebruiken of voor een opt-out kiezen, zou de game nog steeds moeten starten. "Ontwikkelaars hebben mogelijk enkele features en ervaring die geen actieve monitoring vereisen", aldus Microsoft.

W32-games via Steam

Deze 'ervaringen' zouden natuurlijk iets buiten de gameplay om kunnen zijn, zoals een introducerende video of een of andere interactie via social media. Een ontwikkelaar zou er immers voor kunnen kiezen om TruePlay onderdeel te maken van de kern van het daadwerkelijk spelen van de game.

Maar TruePlay zou ook wel eens niet kunnen werken voor veel games. Microsoft noemt de API ervoor "TruePlay APIs for the Universal Windows Platform (UWP)", wat impliceert dat TruePlay alleen van toepassing is voor games die via de Windows Store worden aangeschaft. Dat zijn er relatief weinig. Win32-games die via Steam worden aangeschaft, zouden in dat geval niet onder TruePlay vallen. Tot nu toe hebben we geen enkele game-ontwikkelaar gezien die TruePlay expliciet ondersteunt in een op handen zijnde titel.

Windows 10 en game-problemen

Het is tekenend dat zelfs bedrijven die pc-games produceren huiverig zijn om anticheating-technologie te implementeren uit angst dat de game niet meer functioneert. We hebben bijvoorbeeld verhalen gezien van mensen die bij EA aanklopten dat een game met PunkBuster-tech niet meer werkte na een beveiligingsupdate van Windows.

De reactie van EA? Dump Winodws 10. "Deïnstalleer de update en probeer het opnieuw", begon de community-manager. "Als je dual-boot, ga dan naar Windows 7 of welk secundaire OS je ook gebruikt. Als je alleen Windows 10 geïnstalleerd hebt en je niet meer kunt spelen, dan is mogelijk je enige optie om terug te gaan naar je vorige OS."